De huidige windmolens bij Swifterbant worden vervangen.
De huidige windmolens bij Swifterbant worden vervangen. ©maartenheijenk.nl

Windplan Blauw gaat niet in op alle bezwaren uit Swifterbant: eind juni 2 bijeenkomsten

Swifterbant

SWIFTERBANT - De vereniging Swifterwint is niet van zins om in te gaan op alle bezwaren van actiegroep De Windbrekers uit Swifterbant. Wel kondigt directeur Stephan de Clerck aan dat er eind juni twee informatiebijeenkomsten worden gehouden.

Swifterwint meldt samen met Vattenfall namens Windplan Blauw in gesprek te zijn met groepen die zorgen hebben over de plannen. „Ook met Windbrekers zijn we al geruime tijd in gesprek”, aldus De Clerck, „Naar aanleiding van deze gesprekken hebben wij aanvullende maatregelen getroffen om hinder te beperken.”

400.000 huishoudens

De directeur vindt dat Swifterwint met haar ‘factsheet’ vooralsnog voldoende is ingegaan op de stand van zaken. Wel licht hij toe waarom Windplan Blauw eerst meldde stroom te gaan opwekken voor 125.000 huishoudens en nu voor 400.000.

„Wij hebben tot nog toe gesproken van 125.000 Nederlanders conform de definitie die NWEA hiervoor hanteert. Dit betreft het totale energieverbruik van een Nederlander, gebaseerd op volledige energieverbruik van Nederland gedeeld door het aantal inwoners van Nederland. Niet alleen het gebruik per huishouden, maar ook bijvoorbeeld vervoer en industrie is hierin meegenomen”, aldus Swifterwint.

„In de praktijk merkten we dat de aanduiding ‘Nederlanders’ tot misverstanden leidde; men verwart de term ‘Nederlander’ met ‘huishoudens’. Om die reden hebben wij besloten in onze communicatie de energieopwekking uit te drukken in huishoudens, gebaseerd op het gemiddelde stroomverbruik per huishouden.”

Windplanblauw

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 3 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 4 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 4 uur geleden