Het hoogste punt van het nieuwe zwembad. Rechts wethouder Ton van Amerongen.
Het hoogste punt van het nieuwe zwembad. Rechts wethouder Ton van Amerongen. ©maartenheijenk.nl

Bouw van het nieuwe zwembad perfect op schema: op Valentijnsdag gaat de deur open

Algemeen

DRONTEN - „Het ligt perfect op schema, wij zijn heel blij en heel tevreden over hoe het gaat”, zegt projectleider Harm-Jan de Vries over de bouw van het nieuwe overdekte zwembad in Dronten. Als de werkzaamheden niet opgehouden worden door een hele strenge winter, gaan de deuren open op Valentijnsdag: 14 februari 2020.

Vandaag werd aan de Educalaan het hoogste punt bereikt. Wethouder Ton van Amerongen van sportzaken was aanwezig om daar een officieel tintje aan te geven.

De projectleider van Bouwgroep Dijkstra-Draisma vertelt dat het hoogste punt precies op het geplande moment is bereikt: „Eind volgende week staat de hele staalconstructie overeind. Over twee weken beginnen we met de dakbedekking. Met de binnenmuren zijn we al gestart.”

Héél veel tegelwerk

Ook de realisatie van de zwembaden zelf vordert gestaag: „Volgende week gaan we het begon van het instructiebad en het wedstrijdbad stralen. Dat is belangrijk voor de hechting van het tegelwerk. Daarna beginnen we over vier of vijf weken met het tegelwerk in de baden. Zoals je wel weet zit er héél veel tegelwerk in een zwembad.”

De Vries: „Als het allemaal verloopt zoals we willen, dan zijn we vóór de bouwvak nagenoeg wind- en waterdicht. Voor de kerst beginnen we met het vullen van de baden. Dan hebben we ongeveer drie maanden om het hele bad in bedrijf te stellen.”

Overboord slopen

Als op Valentijnsdag het Aat de Jonge Zwembad haar deuren opent, wordt daarna in twee weken het bestaande zwembad Overboord ontmanteld en leeggehaald. Aansluitend wordt Overboord gesloopt en wordt het terrein opnieuw ingericht.

Voor Harm-Jan de Vries is het ’t vierde zwembad waaraan hij een bijdrage levert. Hij heeft na Joure, IJmuiden en Laren ervaren dat het belangrijk is dat een zwembad luchtdicht is: „Want je zit met een hele hoge luchtvochtigheidsgraad. Als je lekken hebt, krijg je vocht in je constructie en dat zou leiden tot gigantische problemen.”

Minder lekkage

Belangrijk is ook het tegelwerk. „In oude zwembaden lekt er altijd water door de voegen en door de constructie heen”, legt de projectleider uit. De laatste jaren wordt er gewerkt met nieuwe technieken en een membraan, waardoor er veel minder water weglekt.

Het nieuwe zwembad kost 8,1 miljoen euro. Wethouder Ton van Amerongen zei het belangrijk te vinden dat dit budget niet overschreden wordt: „Want we hebben nogal wat van die grote plannen die héél veel geld kosten. Mooi dat het helemaal volgens planning verloopt.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 14 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 14 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 15 uur geleden