Jonge Honden
Jonge Honden ©maartenheijenk.nl

Inwoners Swifterbant zien Spelwijk graag als visitekaartje: „Betrokkenheid spat er van af”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Tientallen inwoners van Swifterbant maken zaterdag gebruik van de mogelijkheid om mee te praten over de toekomst van bedrijventerrein Spelwijk. „De betrokkenheid spat er van af”, vindt Jor van der Mijl (29) van adviesbureau De Jonge Honden, „Dat is leuk om te zien.”

Het door de gemeente ingehuurde adviesbureau heeft een zitje in het winkelcentrum ingericht. „Hartstikke leuk”, zegt Van der Mijl over zijn kennismaking met Swifterbant, „De mensen zijn gezellig en staan open om in gesprek te gaan.”

„Ik merk dat Spelwijk ècht speelt. Ze zijn op de hoogte van wat we hier aan het doen zijn. En ze vinden het leuk om even een kopje koffie te drinken, te gaan zitten en met ons in gesprek te gaan over hun dorp.”

Visitekaartje

Wethouder Irene Korting (VVD) komt ook een uurtje langs om te praten met haar dorpsgenoten. „Vooral het aangezicht van het bedrijventerrein zit de inwoners dwars”, concludeert zij, „Heel veel mensen zeggen: het zou mooi zijn als je vanuit Spelwijk het dorp binnenrijdt, je meteen een aantrekkelijk visitekaartje zou kunnen aanbieden.”

De wethouder is voorzichtig met het uiten van haar eigen ideeën: „We doen het in de juiste volgorde. We gaan er blanco in en uiteindelijk moet er een verhaal komen waar draagvlak voor is.”

Eerst in gesprek

Met de plannen voor De Zuid in Dronten heeft Irene Korting gemerkt dat deze manier van werken inderdaad tot enthousiasme leidt, maar ook dat het geld kost. Hoeveel geld is er beschikbaar voor Spelwijk? „Dat kan ik nu nog niet zeggen”, antwoordt de wethouder, „We gaan eerst in gesprek.”

Ze voegt eraan toe dat de gemeente over de openbare ruimte gaat, maar in Spelwijk ook te maken heeft met vastgoedeigenaren en ondernemers. Als het adviesbureau haar werk heeft afgerond, wordt het rapport na de zomer door B en W behandeld en daarna door de gemeenteraad. Pas dan stelt de raad zo nodig een budget beschikbaar.

Sessies met inwoners

Jor van der Mij kondigt aan dat de koffietafel bij het winkelcentrum slechts de eerste stap is: „Later gaan we in gesprek met ondernemers op het bedrijventerrein en met omwonenden. Ook houden we sessies waar we verder gaan bouwen aan de ideeën. Zodat de mensen zien dat er echt wat met hun ideeën gebeurt.”

De inwoner van Utrecht zegt een mooie mix van reacties binnen te krijgen: „Veel mensen zeggen: het zou leuk zijn als het wordt opgeknapt. Sommigen willen meer groen, anderen meer bedrijvigheid. Ook de combinatie van woon-werkfunctie wordt vaak genoemd. Aan het eind van de dag gaan we kijken of er een rode draad in te ontdekken valt.”