Dronter Piraten hebben plezier, maar oefenen ook serieus: „Het moet geen geschreeuw zijn”

Cultuur

DRONTEN - De Dronter Piraten bestaan twintig jaar. Het begon ooit met borrelpraat van een groepje mannen op oudejaarsavond. Inmiddels is het koor niet meer weg te denken uit Dronten. Op de dinsdagavond komen de mannen bij elkaar in de bedrijfskantine van Bol aan De Noord. De bar speelt daar een belangrijke rol, maar er wordt wel degelijk serieus gerepeteerd: „Want het moet geen geschreeuw zijn.”

De Dronter Piraten zijn opgericht onder leiding van Jan Griede. „De bewoners van De Patrijzen zaten tijdens de jaarwisseling bij elkaar en kwamen op het idee om te gaan zingen in een piratenkoor. Twintig jaar later is Griede erelid en zijn er nog steeds twaalf leden van het eerste uur.

Ambassadeurs

Bij het bedenken van een naam passeerden De Patrijzen en De Zuiderzeebonken de revue. Uiteindelijk werd er gekozen voor de ‘Dronter Piraten’. Het verwijt dat dit niet heel origineel is, legt secretaris Rob Bos naast zich neer: „We willen graag uitdragen dat we uit Dronten komen. Ons koor treedt op in het hele land en we zien onszelf als ambassadeurs voor Dronten. We hebben zelfs enkele Dronter liederen op ons repertoire.”

Vroeger werd er 25 tot 30 keer per jaar opgetreden. Tegenwoordig is dat wat minder, want de gemiddelde leeftijd ligt nu zo rond de 75 jaar. „De tachtig-plussers beginnen de overhand te krijgen”, lacht Bos.

Repetities

De Dronter Piraten bestaan uit 50 zangers, 5 accordeonisten, een drummer en een basgitarist. Mede dankzij het enthousiasme van dirigent Fred Lübbers komt vrijwel iedereen heel trouw naar de repetities. Dat gebeurt op de eerste drie dinsdagen in de maand. De vierde dinsdag is voor de muzikanten.

„Beregezellig”, zegt voorzitter Cees de Greef over die oefenavonden, „We repeteren bij Bol en dat is een prachtige accommodatie met een mooie bar.” Alhoewel de heren graag aan de bar vertoeven, wordt er volgens De Greef ook met veel begeestering geoefend: „Iedereen heeft de ambitie om er wat van te maken, om er vol enthousiasme tegenaan te gaan.”

De repetities zijn in de ogen van de bestuursleden van belang om de spirit er in te houden: „We hebben een repertoire met inmiddels 140 liedjes. Als je niet af en toe wat nieuws oefent, wordt het sleets en is er ook voor het publiek niets meer aan.”

Wisselwerking

De Greef en Bos vertellen vol vuur over hun bezoeken aan zorginstellingen: „Gisteren zijn we nog bij de zorgboerderij in Dronten geweest en twee keer per jaar zingen we in De Regenboog. Als je dan de wisselwerking met die mensen ziet, dat is prachtig.”

Eén van de absolute hoogtepunten uit de 20-jarige geschiedenis is volgens Rob Bos het 50-jarig bestaan van Swifterbant geweest. Daar werd gezongen samen met de Jostiband. De gezamenlijke repetitie was al een feest en over het optreden zegt de secretaris: „Onvergetelijk, ge-wel-dig wat een sfeer!’

Piratenoutfit

De laatste jaren is het bij shanty- en piratenkoren steeds vaker gemeengoed om allemaal in dezelfde kleding op te treden. „Een eenheidskostuum”, noemt Rob Bos het. Bij de Dronter Piraten geeft iedereen zijn eigen invulling aan de piratenoutfit.

„We hebben geen kledingvoorschrift en dat willen we graag zo houden”, stelt Cees de Greef, „Juist doordat wij zo’n bont gezelschap zijn, krijgen we veel aandacht.”

Eigen festival

Hoogtepunt op de kalender van de Dronter Piraten is ieder najaar het eigen festival in winkelcentrum Suydersee. De winkeliers maakten begin dit jaar bekend dat de subsidie zou worden stopgezet. Dankzij bemiddeling van de gemeente werd de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten als ze werd opgediend.

Het festival wordt gehouden op zaterdag 31 augustus, van 12 tot 17 uur op twee podia in het winkelcentrum. Behalve het organiserende koor treden er koren uit Almelo, Breukelen, Vilsteren, Veenwouden en Harderwijk op.

Betrokkenheid

Heeft het koor na twintig jaar nog wensen? „Ja, we zouden best nieuwe leden willen verwelkomen”, aldus de voorzitter, „Maar eerlijk gezegd geldt dat niet alleen voor ons, maar voor alle koren.”

Nieuwe leden hoeven niet aan kwaliteitseisen te voldoen. Wel worden ze ingedeeld bij de tenoren, baritons of bassen: „Dat gaat heel gemoedelijk”, belooft De Greef, die nieuwkomers een hechte, enthousiaste groep en veel gezelligheid toezegt: „En de betrokkenheid is enorm, iedereen is bereid de handen uit de mouwen te steken.”

Het belangrijkste is en blijft het zingen: „Als wij gaan zingen, dan gaat het los. We proberen iedereen bij onze optredens te betrekken, ook de kinderen. En dat werpt z’n vruchten af: zodra wij beginnen, zie je dat de mensen plezier krijgen.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 6 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 6 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 7 uur geleden