Roy Koffijberg
Roy Koffijberg ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Roy Koffijberg verheugt zich op EK in Minsk: „Met plek in de kwartfinale zou ik blij zijn”

Sport

DRONTEN - Roy Koffijberg is vandaag afgereisd naar Minsk. De 23-jarige judoka uit Dronten komt daar zaterdag in actie tijdens de Europese Spelen. Voor de judoërs zijn dit tevens de Europese kampioenschappen en een belangrijk kwalificatiemoment met het oog op de Olympische Spelen.

Wat is de komende dagen je programma?
Roy Koffijberg: „Vandaag vlieg ik, vrijdag ga ik nog wat trainen en zaterdag is mijn wedstrijddag. Zondag en maandag ga ik dan de rest van het team aanmoedigen en dinsdag is de wedstrijd voor de teams.”

Ga je vrijdag naar de openingsceremonie?
„Nee, want ik moet de volgende ochtend om half tien aan de bak, dus dat is voor mij niet handig. Ik vind het wel jammer, want het wordt groots.”

Hoe belangrijk is deze wedstrijd voor jou?
„Héél belangrijk. Ik zit in het Olympisch kwalificatietraject samen met Tornike Tsjkadoea, die net als ik in de klasse tot 60 kilogram judoot. Hij staat op dit moment boven mij. Ik moet naar plek één zien te komen en dat betekent dat ik de komende toernooien moet presteren. Op het EK kun je veel punten pakken voor de Olympische ranking, dus dit is heel belangrijk.”

Er mag namens Nederland maar één judoka per gewichtsklasse naar de Olympische Spelen?
„Ja. Ook al zit ik bij de top 18 en voldoe ik aan de Olympische kwalificatie-eisen, dan ga ik alsnog niet naar Tokio als er een andere Nederlander boven mij staat. Dat maakt het voor mij extra zwaar.”

Hoe zit het met de vorm?
„Goed! Ik ben blessurevrij, ik voel me uitstekend, de trainingen zijn deze week heel goed gegaan, dus daar kan het niet aan liggen.”

Wat zijn je verwachtingen?
„Het is een heel zwaar toernooi, want alleen de beste 28 van Europa mogen meedoen. Ik ben vrij nieuw op dit niveau, heb bijvoorbeeld nog geen grand-prixmedaille en daarom is de loting voor mij heel belangrijk.”

Wanneer ben je tevreden?
„Met een klassering bij de top zeven. Dat klinkt misschien raar, maar het zou betekenen dat ik de kwartfinales haal en dat zou een hele mooie prestatie zijn. Ik ben realistisch: ik draai nog niet standaard op dit niveau mee, dus met een plek in de kwartfinale zou ik blij zijn.”

Dat betekent drie partijen winnen?
„Inderdaad, tenzij ik in de eerste ronde vrij loot. Die loting is vrijdag.”

Dinsdag is het EK voor mixed teams. Kom je daar ook in actie?
„Ik ben in principe opgegeven voor deze wedstrijd. Ik weet nog niet of ik inderdaad in actie kom, maar ik gok van wel. De eerste gewichtsklasse bij de teams is -73 kilogram. Ik kom uit in de -60 kilo, maar in zowel de -73 als de -66 heeft zich voor Nederland niemand gekwalificeerd. Waarschijnlijk ga ik dat oppakken en dat wordt een hele zware opgave.”

Heb je er zin in?
„Ja, heel veel. Het is voor ons een EK en dankzij de Europese Spelen zit er een speciaal jasje omheen. Het is een stuk groter, we hebben een uitgebreid kledingpakket gekregen, we vliegen er echt als Team NL naartoe, we zitten in een Olympisch dorp, er is een openingsceremonie, er zijn meerdere andere sporten. Het betekent dat je het op een hele andere manier ervaart en dat zorgt ervoor dat ik er nòg meer zin in heb dan bij andere toernooien. En wat ook leuk is: mijn grootste supporters - mijn ouders - gaan mee om me aan te moedigen.”

Het judoteam voor de Europese Spelen

Dames:

  • Margriet Bergstra (-57 kg)
  • Sanne Verhagen (-57 kg)
  • Juul Franssen (-63 kg)
  • Sanne Vermeer (-63 kg)
  • Sanne van Dijke (-70 kg)
  • Kim Polling (-70 kg)
  • Guusje Steenhuis (-78 kg)
  • Marhinde Verkerk (-78 kg)

Heren:

  • Roy Koffijberg (-60 kg)
  • Tornike Tsjkadoea (-60 kg)
  • Frank de Wit (-81 kg)
  • Noël van ’t End (-90 kg)
  • Jesper Smink (-90 kg)
  • Michael Korrel (-100 kg)
  • Henk Grol (+100 kg)
  • Roy Meyer (+100 kg)

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 11 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 12 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 12 uur geleden