De locatie van de zendmast.
De locatie van de zendmast. ©maartenheijenk.nl

Wijk De Gilden wacht nog steeds op zendmast: „Er moet kennelijk eerst iets gebeuren”

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten kondigde in oktober aan dat KPN een zendmast zou plaatsen in de wijk De Gilden. Acht maanden later staat die zendmacht er nog steeds niet. Bewoners klagen dat de mobiele bereikbaarheid onverminderd ondermaats is. KPN vraagt om geduld. De gemeente beantwoordt vragen (nog?) niet.

Bewoners van De Gilden klagen al heel lang over de mobiele bereikbaarheid. Zo overhandigde Henk Lommers in januari 2017 een groot aantal handtekeningen aan het gemeentebestuur. „Er is sindsdien nog niets veranderd”, zegt Lommers nu, „Vandaar dat ik nog steeds met de vaste telefoon bel.”

Voorspoedig

Nadat de omwonenden aandacht hadden gevraagd voor de bereikbaarheid, heeft de gemeente indertijd gesprekken gevoerd met T-Mobile. Die hadden volgens B en W echter te veel noten op hun zang.

Daarop werd KPN in oktober 2017 benaderd en dat leidde een jaar later tot een overeenkomst tussen gemeente en KPN. „We vertrouwen erop dat de realisatie van de zendmast voorspoedig plaatsvindt”, schreven B en W aan de gemeenteraad.

De zendmast zou gebouwd worden naast het spoor bij de rotonde tussen Guldendreef en Gildemeesterdreef. „Er steekt op die plek wel een blauw pijpje uit de grond, maar dat is het enige”, klaagt Henk Lommers, „Wij hebben ons er als bewoners druk om gemaakt en het is droevig dat het zo lang moet duren.”

Eerst iets gebeuren

„Er zijn mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn en als die vallen, dan heb je een groot probleem”, vervolgt de bewoner, „Maar waarschijnlijk zal-ie er dan wel binnen drie weken staan. Er moet kennelijk eerst iets gebeuren voordat iemand actie onderneemt.”

Volgens Lommers zijn er geen bezwaren ingediend en zijn alle vergunningen rond. De gemeente wil dat desgevraagd (nog?) niet bevestigen.

Einde van het jaar

KPN geeft wel een reactie: „Zoals de planning op dit moment is, wordt in het najaar van dit jaar gestart met de bouw van de mast en is de verwachting dat aan het einde jaar de mast in gebruik kan worden genomen.”

Op de vraag waarom het zo lang duurt, antwoordt de woordvoerder van KPN: „Er zit enige tijd tussen het verkrijgen van de vergunning en het onherroepelijk worden van de vergunning. Nadat de vergunning onherroepelijk is, starten wij de voorbereidingen van de bouwwerkzaamheden.”

Dekkingskaart KPN