Aan de overkant van het Veluwemeer toch weer meldpunt geluidsoverlast bij Defqon.1

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - De gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek stelden vorig jaar een meldpunt geluidsoverlast in bij Lowlands-festival. Er kwamen slechts twee klachten van de overkant van het Veluwemeer. Toch hebben de drie gemeenten ook voor het komende Defqon-festival weer opgeroepen om geluidsoverlast te melden.

Er waren vorig jaar bij Lowlands 115 meldingen van geluidsoverlast, waarvan 90 uit Elburg. Het leidde echter nauwelijks tot klachten. Slechts één inwoner van Elburg diende een klacht in en één uit Nunspeet.

Bijzonder fenomeen

De nadrukkelijke oproep van de drie gemeenten om overlast te melden, leidde vorig jaar tot heftige kritiek van Aat de Jonge, de toenmalige burgemeester van Dronten. Hij constateerde dat de inwoners van zijn eigen gemeente nauwelijks klaagden: „Moet ik daaruit de conclusie trekken: hoe verder weg hoe meer lawaai? Dat lijkt mij een heel bijzonder fenomeen.”

Volgens De Jonge waren Elburg, Oldebroek en Nunspeet de afspraken met Dronten niet nagekomen. Ook plaatste hij plaatste zijn vraagtekens bij de meetgegevens van hun geluidstechnicus. Verder wilde hij de meldingen graag inzien: „Maar dan wel met naam en toenaam. Op anonieme meldingen en klachten kunnen we niet reageren.”

Vergunning dèugt

De burgemeester ergerde zich aan uitspraken als zou Dronten eigen normen hanteren: „Dat is gewoon niet waar! De gemeente Dronten houdt zich zich strikt aan de landelijke richtlijn, die is getoetst door de Raad van State. Dat is dus niet zomaar een eigen verzinsel en er zit zeker geen willekeur in. De Raad van State zegt: die vergunning in Dronten dèugt. Punt!”

WhatsApp en sms

Tien maanden later hebben de drie gemeenten hun inwoners opnieuw nadrukkelijk opgeroepen om geluidsoverlast van Defqon.1 te melden. Dat kan via WhatsApp en sms. Er wordt deze keer wel aan toegevoegd dat de melding niet als officiële klacht in behandeling wordt genomen. Voor klachten worden de inwoners doorverwezen naar OFGV. Deze omgevingsdienst verzorgt namens de gemeente Dronten de controle en handhaving.

„Met de meetresultaten van onze geluidmetingen, onderzoeken wij of de vergunningsvoorschriften voldoende bescherming bieden en of ze nog voldoen aan de beste beschikbare technieken”, schrijven de drie gemeenten, „De uitkomsten hiervan worden besproken met de gemeente Dronten.”

Defqon.1

Asv Dronten
Asv Dronten maakt zich op voor kraker, vanmiddag in Apeldoorn 22 uur geleden
Wethouder Duvekot
Peter Duvekot: Jongerenwerk Biddinghuizen kan vanaf mei aan de slag aan De Dreef 22 uur geleden
De officiële opening van de tulpenroute in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er zaterdag te doen? Beleeftuin, tulpenroute, concerten, campers 23 uur geleden