Ap de Boer (links) overhandigt 'mosterd na de maaltijd' aan de gemeente Dronten.
Ap de Boer (links) overhandigt 'mosterd na de maaltijd' aan de gemeente Dronten. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Windbrekers Swifterbant ontstemd: „Er gebeurt gewoon niks, ze luisteren nergens naar”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Actiegroep De Windbrekers vindt dat ze tegen een muur aanloopt met haar bezwaren tegen de vijf windmolens van Windplan Blauw vlakbij Swifterbant. De informatiebijeenkomst die de gemeente en de provincie gisteren hielden in dorpshuis De Steiger, kwam volgens de actievoerders als mosterd na de maaltijd.

Komende dinsdag (2 juli) gaan de bezwaarmakers naar de Raad van State. Vooruitlopend daarop sprak DeDrontenaar.nl met actievoerder Ap de Boer.

De gemeente Dronten en de provincie Flevoland informeren de inwoners van Swifterbant vandaag over Windplan Blauw. Mooi toch?
Ap de Boer (De Windbrekers): „Op zich is het natuurlijk mooi als ze willen informeren, maar het geeft zo duidelijk aan dat het niet gaat om wat inwoners vinden. Het gaat niet om luisteren naar mensen, het gaat alleen maar om zenden. Ze willen alleen maar informatie kwijt. En dat is precies het verwijt dat wij hebben: in een veel eerder stadium had iedereen geïnformeerd moeten zijn, hadden we moeten participeren, meepraten, meedoen. Dat was pas ècht goed geweest.”

B en W heeft vandaag een brief gestuurd aan de gemeenteraad, waarin ze zeggen: we informeren deze bijeenkomst omdat De Windbrekers - in eigen woorden gezegd - de kluit belazeren. Reageer daar eens op.
„Het is niet ònze verantwoordelijkheid om informatie te geven. Dat had de gemeente zèlf moeten doen. Ze kunnen ons nu wel de schuld geven, maar dan speelt de gemeente de slachtofferrol en dat lijkt me niet gepast.”

Zelf zeggen de initiatiefnemers van Windplan Blauw: er is al zó veel informatie gegeven, de inwoners hadden het allemaal kunnen weten.
„Kijk, ze willen een doel halen. En het doel was: inwoners goed informeren. Dat doel hebben ze niet gehaald. Het enige wat ze gedaan hebben is: regeltjes afvinken. Er is gewoon slecht geïnformeerd. Je ziet wat er gebeurt als wij één krant uitbrengen, huis-aan-huis in het hele dorp. Dan krijg je wel die dekking. Ze hebben het zelf slecht uitgevoerd. Dan moet je ons niet de schuld geven, dan moet je de hand in eigen boezem steken.”

Wat zijn precies jullie bezwaren?
„Dit had een succes kunnen worden voor Nederland. Er komt steeds meer weerstand tegen windparken. Hier is alle ruimte om windmolens te plaatsen, hier had het gezamenlijk opgepakt kunnen worden en ook dan hadden er goede rendementen gehaald kunnen worden. Maar er is voor gekozen om vijf windmolens héél dicht tegen het dorp aan te plaatsen. En dat geeft gewoon overlast.”

Hoe weet je zo zeker dat het dorp overlast ondervindt?
„Dat zeggen ze zelf. Ze zeggen: wij gaan de overlast verminderen. Je kunt overlast niet verminderen als er geen overlast is. En dat is helemaal niet nodig, want het kan hier in Flevoland ook zonder overlast.”

Ofwel: die polder is zó groot, waarom nou die vijf molens vlakbij Swifterbant”
„Ja, dat is een hele goede samenvatting.”

Tegelijkertijd weten jullie als Windbrekers dat jullie eigenlijk te laat zijn…
„Als je in het begin niet luistert, dan ben je altijd te laat. En dàt is het verwijt dat we maken. Er is namelijk al in een vroeg stadium door verschillende mensen aangegeven dat dit niet oké is. Zelfs Windplan Blauw heeft bij het bekend worden van de zones gezegd: dit gaat niet goed komen. Maar het geld is voor hen belangrijker geweest dan het samenwerken met de inwoners.”

Zie jij nog mogelijkheden om dat te repareren?
„Wat wij de hele tijd hebben gezegd is: laten we dat nou doen voordat we naar de Raad van State gaan. Dan kunnen we het nog samen oplossen. Als we voor de Raad van State staan, dan komt er een verliezer. Dat kunnen wij zijn, maar dat kunnen zij ook zijn. In het laatste geval gaan misschien niet alleen die vijf molens weg, maar gaat het hele plan plat. En dat is helemaal niet de bedoeling, want we zijn niet tegen windmolens. Dat is het risico dat de windkoepel wil nemen. Waarom? Misschien omdat ze veel geld willen verdienen, ik weet het niet. Het is gewoon stom!”

Hebben jullie draagvlak in Swifterbant?
„Me dunkt… We hebben 800 handtekeningen in het eerste stadium en daarna nog ruim 600. Daar zijn de doublures uitgehaald. Dus dat zijn 1.400 mensen die het bij ons hebben aangegeven. Daarbuiten zijn er nog heel veel mensen die ons wel steunen, maar dat niet in een petitie doen.”

Is het toeval dat het in Ketelhaven en Biddinghuizen op dezelfde manier gaat?
„Het gaat niet helemaal hetzelfde. Daar hebben ze in ieder geval geleerd van de fouten die ze hier gemaakt hebben. Het zou mooi zijn, als ze dat hier zouden terugdraaien. Maar dat is de stugheid die er hier in zit. Er gebeurt gewoon niks, ze luisteren nergens naar en daar zijn we ontstemd over.”

Het ziet er naar uit dat ze er gaan komen. En dan?
„Dat ziet er helemaal niet naar uit! Eerst moet de Raad van State een uitspraak doen. En daarin lopen alle partijen het risico dat ze verliezen. Òf winnen.”

Windplanblauw

YouTube-kanaal DeDrontenaar.nl

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 10 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 10 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 11 uur geleden