Beheerder Tjebbo van Dijk van het eiland Pierland.
Beheerder Tjebbo van Dijk van het eiland Pierland. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Negatief reisadvies voor eiland Pierland door eikenprocessierups: „Het is heel triest”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Aquacentrum Bremenbergse Hoek heeft het recreatieve eiland Pierland in het Veluwemeer gesloten voor het publiek vanwege de overlast door de eikenprocessierups. Beheerder Tjebbo van Dijk is de enige overgebleven eilandbewoner: „Ik lig hier om de mensen te waarschuwen.”

„Een drastische maatregel, maar hier is een prettig verblijf niet meer mogelijk”, meldt Gastvrije Randmeren, een samenwerkingsverband waar ook de gemeente Dronten deel van uitmaakt. „Het is heel triest”, voegt Tjebbo van Dijk eraan toe.

Het hele eiland

De beheerder heeft er zelf ook last van: „Ik heb er helemaal onder gezeten. Er staan hier heel veel eiken en de wind verspreidt de haartjes over het hele eiland.”

„Er zitten drie keer zoveel rupsen als vorig jaar. En vorig jaar drie keer zoveel als het jaar daarvoor”, weet Van Dijk, „De brandhaartjes liggen overal verspreid. Als kinderen ravotten in het gras, dan krijgen ze overal van die rode jeukbultjes… Dan liggen ze de hele nacht te woelen en te krabben.”

Maar één oplossing

„Het is zo erg dat we gezegd hebben: we mòeten er iets aan doen”, legt Van Dijk uit, „Een hoogwerker krijg je hier niet. Dus hoe moet je ze in ’s hemelsnaam bestrijden? Het blijft een enorme ellende en er is op dit moment maar één oplossing: het eiland officieel voor een paar weken sluiten.”

Recreanten worden doorverwezen naar de naastgelegen haven van eiland De Ral, waar nauwelijks overlast is. Ook op De Zegge staan relatief weinig eikenbomen en valt de overlast mee. Op De Kluut en Knarland zijn zelfs helemaal geen eikenbomen.

Een paar buien

Wanneer gaat Pierland weer open? „Dat is lastig”, antwoordt Van Dijk, „Ik heb geen proefkonijn waartegen je kunt zeggen: loop jij eens even door het bos, dan zien we wel hoe je er uit komt. Ik hoop dat er een paar goede buien komen.”

Overzicht