Demi en Britt Deurloo als EHBO’ers bij de autocross in Biddinghuizen.
Demi en Britt Deurloo als EHBO’ers bij de autocross in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

„Drie weken aan de andere kant van de wereld, zonder telefoon en zonder iemand die je kent…”

Biddinghuizen

Drie zussen Deurloo uit Biddinghuizen op reis voor World Servants.
Deel 1: Britt.

BIDDINGHUIZEN - Het is een gezamenlijke missie van het gezin Deurloo uit Biddinghuizen. Allemaal zijn ze al één of meerdere keren met een project van World Servants naar een derdewereldland geweest. Ook de komende zomervakantie vliegen ze weer alle kanten op. Demi gaat naar Myanmar, Britt naar Bangladesh en Jody naar Uganda.

De World Servants doen projecten in ontwikkelingslanden. Meestal gaat het om groepsreizen van drie weken, waarbij vrijwilligers bouwwerkzaamheden verrichten. Biddinghuizen had in het verleden een werkgroep van World Servants. Sinds het gezin Deurloo nog als enige op stap ging, is die werkgroep gestopt. „We hebben het nu als gezin opgepakt”, vertelt Britt.

Vader Roland is al vijf keer mee geweest, moeder Antoinette één keer. De vier dochters hebben de smaak te pakken. Demi (21) gaat deze zomer voor de vijfde keer, Myrte (20) heeft één trip gemaakt, voor Britt (18) wordt het de derde keer en Jody (16) mag voor ’t eerst.

Lepracentrum

Na projecten in Ghana en Haïti gaat Britt deze zomer in Bangladesh een lepracentrum bouwen: „World Servants heeft twee speciale groepen die ‘onbeperkt’ heten. Dat betekent dat er ook mensen met een beperking mee gaan. Wij hebben er drie en alle drie zitten ze in een rolstoel. Toch willen zij graag helpen in een ontwikkelingsland.”

Britt gaat met een groep waarvan ze één meisje kent: „Alle anderen zijn nieuw voor mij. Ach, ik heb de afgelopen jaren ervaren dat zo’n groep in drie weken heel hecht wordt. Je bent drie weken samen zonder telefoon en zonder contact met de buitenwereld. Het wordt een soort familie, je houdt vaak nog heel lang contact. Dat geeft mij elke keer weer de motivatie om mee te gaan.”

Idealisme

„Ik doe het verder vooral uit idealisme, al vind ik het ook heel leuk om te doen”, zegt Britt, „De verandering die je in drie weken tot stand brengt, dat is prachtig. Hier in Nederland gaat er een jaar overheen voordat er een paar huizen staan. Daar zet je in drie weken een heel gebouw neer waar je mensen ècht mee kunt helpen. World Servants houdt na afloop in de gaten dat het ook gebruikt wordt waarvoor het is gebouwd. Dus je weet waar je het voor doet.”

Britt wil graag verandering brengen en mensen helpen: „Nadat mijn vader en mijn zus al mee waren geweest naar projecten, wilde ik dat heel graag zelf ontdekken. Ik wil helpen, maar ik vind vind het ook interessant om andere culturen te leren kennen. Alle landen zó anders, dat maakt het heel speciaal.”

Voor de ontvangende landen is het al net zo speciaal. Die krijgen zomaar een groep Nederlanders op bezoek die komen werken: „Onze boodschap is: het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt en waar je in gelooft. Dat vind ik heel mooi om mee te geven.”

Verpleegkunde

Britt en haar zussen leggen hun spaarcenten opzij voor de reizen. Daarnaast doen ze allerlei klussen om geld in te zamelen. „We staan vandaag bijvoorbeeld met ons hele gezin en een paar vrienden bij de autocross in Biddinghuizen. Ik studeer verpleegkunde en daarom doe ik samen met mijn zus Demi de EHBO. De anderen staan bij het parkeerterrein, bij de toiletten of de entree.”

In Bangladesh gaat ze aan de slag als bouwvakker: „De eerste keer was dat wel lastig. Eerlijk gezegd ben ik best onhandig, dus het was wel even oefenen.”

„Het fundament en de vloer liggen er al. Wij bouwen het ziekenhuis met hulp van de mensen daar verder vanaf de grond op. Dat doen we met een Nederlandse bouwleider, maar wel op de manier zoals ze in dat land gewend zijn om te bouwen.”

Hoe reageert je omgeving hier op? „Sommigen kunnen zich er niets bij voorstellen: drie weken aan de andere kant van de wereld, zonder telefoon en zonder iemand die je kent… Uiteindelijk is iedereen er wel heel positief over.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 16 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 17 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 17 uur geleden