Voorzitter Frits Schmidt van de stichting Geschiedschrijving.
Voorzitter Frits Schmidt van de stichting Geschiedschrijving. ©maartenheijenk.nl

Pioniersbarak stuit op probleem met welstand: „Kunt het niet mooier maken dan het is”

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten is al jaren bezig met een plan om bij de dierenweide een replica van een oude pioniersbarak te laten bouwen. Op het ogenblik ligt de welstandscommissie nog dwars. „Daar worden wij onrustig van”, reageerde Marianne Witteveen (ChristenUnie), die het ‘een kip-en-eiverhaal’ noemt.

Vorige maand meldde de wethouder dat de bouw waarschijnlijk in de eerste helft van 2020 van start zou gaan. „Er zit schot in”, zei Van Amerongen donderdag, „Maar we hebben een dingetje met de welstand. Die moeten iets zeggen over nieuwe gebouwen en hebben nog niet een volledig positief advies afgegeven.”

Geschiedschrijving

De stichting Geschiedschrijving in de gemeente Dronten is nadrukkelijk betrokken bij de plannen voor de replica-pioniersbarak. Voorzitter Frits Schmidt zegt desgevraagd dat hij niet op de hoogte is van de bedenkingen van de welstandscommissie.

Dit is toch een raar verhaal? Als je een oude barak opnieuw opbouwt, hoeft dat toch niet aan de welstandseisen van 2019 te voldoen?
Frits Schmidt: „Ik ben net zo verbaasd als jij. Dit klinkt niet erg logisch. Als je iets reconstrueert, dan kun je uit die reconstructie alleen maar de reconstructie halen en kun je het niet mooier of lelijker maken dan het was. Het lijkt me een probleem dat volgens mij te tackelen moet zijn.”

Pioniersbarak