Afbeelding
Natuurmonumenten – Geurt Besselink

Natuurmonumenten kapt bomen in Harderbos: ,,Omvormen naar gevarieerder bos”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Natuurmonumenten gaat bomen weghalen in het Harderbos. Dat gebeurt vanaf half juli. Doel is om op die manier een gevarieerder bos te krijgen.

,,De werkzaamheden kunnen tijdelijk overlast geven in de vorm van modderige paden en spoorvorming”, waarschuwt Natuurmonumenten, ,,Wij verwachten voor de herfst de werkzaamheden af te ronden.”

Productiebos

,,Het Harderbos is eind jaren ‘60 van de vorige eeuw onder andere aangeplant voor de productie van hout”, vervolgt Natuurmonumenten, ,,In productiebossen staan bomen van één soort in een rechte lijn, vrij dicht op elkaar om zo snel en efficiënt mogelijk hout te ‘produceren’. Het is een eentonig bos waar weinig soorten dieren en planten voorkomen.”

,,Sinds het Harderbos in beheer is bij Natuurmonumenten wordt het langzaam omgevormd naar een gevarieerder en meer natuurlijk bos. Hiervoor wordt in een cyclus van 8 jaar het bos uitgedund. Door bomen weg te halen ontstaat er meer ruimte voor de overige bomen om te groeien en krijgen struiken en kruiden ook een kans.”