Ambulance GGD Flevoland.
Ambulance GGD Flevoland. ©maartenheijenk.nl

Dronten blijft onverminderd bezorgd over slechte bereikbaarheid van ziekenhuizen

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten blijft onverminderd bezorgd over de slechte bereikbaarheid van ziekenhuizen. Dat schrijft het college van B en W in een reactie op het rapport over de zorg in Flevoland, dat is geschreven in opdracht van minister Brum Bruins.

Persbericht gemeente Dronten:

Provincie Flevoland en gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Urk hebben op 12 juli een gezamenlijke reactie gegeven op het rapport Toekomstverkenning zorg in Flevoland. Daarnaast heeft het college van B en W. van gemeente Dronten een brief geschreven aan het ministerie waarin zij de specifiek de voor gemeente Dronten geldende punten onder de aandacht brengt en doet een beroep op het ministerie de vervolgstappen in het proces mogelijk te maken.

Het college ziet graag dat er met ambulancedienst RAV wordt gekeken naar mogelijkheden om meer opstelplaatsen voor ambulances te realiseren om de bereikbaarheid tussen Swifterbant, Dronten en Biddinghuizen onderling en die van het buitengebied van de gemeente goed te laten functioneren. In de brief wordt daarnaast gewezen op het belang ervan bij grote evenementen als Lowlands, Opwekking en Defqon.1 die in de gemeente plaatsvinden.

Het college spreekt haar zorg uit over het geschetste toekomstbeeld dat in het feitenboek wordt geschetst en vraagt hoe in het vervolgproces wordt omgegaan met slechtere bereikbaarheid van ziekenhuizen wanneer meer mensen de beweging naar een ziekenhuis (moeten) maken?

Gevraagd wordt of het ministerie met de provincie wil onderzoeken en uitwerken hoe aanpassingen van openbaar vervoer stijgende reistijden kan tegengaan.

Door de inzet van drie extra ambulances wordt in Dronten 90% de aanrijtijd van 15 minuten gehaald. De vraag is hoe de situatie behouden kan blijven als de extra inzet van de ambulances stopt. Het college wil dat er op korte termijn maatregelen worden genomen dat de norm van 95% ook in de gemeente Dronten gehaald wordt.

Het college vraagt aandacht voor heldere en transparante communicatie over de huidige en toekomstige situatie waarbij de zorgpartners een belangrijke rol kunnen vervullen. Dronten roept op om gezamenlijk tot een goede communicatie te komen waarmee lokale onrust weggenomen kan worden.

‘Wij spreken onze zorg uit dat het proces voornamelijk vanuit het belang van de ziekenhuizen wordt ingevuld. Een belangrijk zorgpunt is hoe de acute zorg op de hele korte termijn nu ingevuld wordt en hoe klinische zorg voor de kwetsbaren op de lange termijn geborgd wordt. En hoe dit tijdens dit proces op elkaar aangesloten wordt. Hoe zorgt u ervoor dat de belangen van iedere belanghebbende evenveel gewaarborgd wordt?’

In de toekomstverkenning wil Dronten bovendien aandacht voor de ontwikkeling en wenselijkheid van een volwaardig ziekenhuis (met SEH en acute verloskunde) in de in de nabijheid van de A6 en Lelystad Airport. Om de druk op andere ziekenhuizen te verlichten wil Dronten dat er wordt nagedacht hoe spoedzorg in de regio kan worden vormgegeven.

Het ontwikkelen van 1½ lijnzorg in de gemeente is een zeer gewenste ontwikkeling waarin ondersteuning na 1 juli 2019 vanuit het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars uitkomst kan bieden.

Persbericht provincie Flevoland:

Provincie en gemeenten Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Urk sturen vandaag een gezamenlijke brief naar minister Bruins over het rapport ‘Toekomstverkenning zorg in Flevoland’. Hiermee geven zij een inhoudelijke reactie op de conclusies en adviezen voor het zorglandschap in Flevoland.

Op 27 augustus is er een gezamenlijke openbare vergadering voor de Gemeenteraden en Provinciale Staten waarin de heer Bas Leerink, Associate Partner van IG&H | Health en eindverantwoordelijk voor de verkenning, een toelichting geeft op het rapport.

Door het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen ontstond eind 2018 de behoefte om een toekomstvisie voor de zorg in Flevoland te ontwikkelen. Het rapport is opgesteld in opdracht van minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Brief Gedeputeerde Staten

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 4 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 4 uur geleden