Fietsersbond wil ‘oversteekeiland’ bij Stobbenweg, provincie vindt het niet nodig

Algemeen

DRONTEN - De afdeling Flevoland van de Fietsersbond vindt dat er een zogenaamd ‘oversteekeiland’ moet komen bij de kruising van de Stobbenweg met de Drontermeerdijk (N306). De wegbeheerder, de provincie Flevoland, vindt het niet nodig.

De Fietsersbond merkt op dat de fietsoversteek onderdeel uitmaakt van het fietsnetwerk van de gemeente Dronten. De situatie wordt straks veranderd als de Drontermeerdijk wordt opgehoogd en de bond vindt de nieuwe situatie niet veilig.

Meer bezwaren

Niet alleen mist de Fietsersbond een oversteekeiland op de N306, ook ligt het begin van het verhoogde verkeersplateau volgens het bezwaarschrift te dicht op de fietsoversteek: „Waardoor autoverkeer onvoldoende tijdig opmerkzaam wordt gemaakt op overstekende fietsers om hun snelheid aan te passen.”

„Tevens ontbreken belijning op de rijbaan en waarschuwingsborden om aan te geven dat er een fietsoversteek aanwezig is”, schrijft de bond, die denkt dat de nieuwe fietsroute naar het Reevediep gaat leiden tot meer fietsverkeer.

Officiële richtlijnen

De provincie merkt op dat het technisch gezien geen kruising is, maar een T-splitsing en dat de officiële richtlijnen hier geen oversteekeiland voorschrijven.

Bovendien merkt het waterschap op dat een oversteekeiland alleen kan worden aangelegd als de dijk wordt verbreed. Daar is echter de ruimte niet voor aanwezig: „Vanwege de in het projectplan opgenomen ruimtelijke uitgangspunten zoals een vloeiende lijn van de dijk blijkt dit niet inpasbaar.”

Verhoging dijk

Oskar de Kuijer van waterschap Zuiderzeeland legt in onderstaande video uit waarom de Drontermeerdijk verhoogd moet worden (februari 2019):