Afbeelding
Zomerenquête DeDrontenaar.nl 2018

Zomerenquête een jaar later | Inwoners zijn tegen, gemeente wil toch een uitkijkpunt

Algemeen

DRONTEN - De inwoners van Dronten zijn duidelijk: àls er al geld moet worden gestoken in een ‘iconische pleisterplaats’ langs de Randmeren, dan niet al te veel. Bij B en W staat een uitkijkpunt echter nog steeds hoog op de agenda.

B en W streven naar ‘nieuwe verbindingen’ met de inwoners. Om het college een handje te helpen, hield DeDrontenaar.nl vorig jaar een Zomerenquête. Tegen de 1.500 lezers lieten weten hoe zij denken over onder andere een uitkijkpost.

Landschapskunstwerk

Op kosten van de provincie Flevoland wordt er momenteel vlakbij de Elburgerweg al een eerste ‘iconische pleisterplaats’ gebouwd: het landschapskunstwerk van de Nederlands/Zwitserse kunstenaar Bob Gramsma ter waarde van 723.000 euro.

Plannen voor een tweede pleisterplaats zijn er al jaren. Zo wilde de gemeente Dronten enkele jaren geleden een uitkijktoren bouwen in het Veluwemeer. Kosten: 8 ton, waarvan de gemeente de helft zou betalen.

Ontwerpwedstrijd

De gemeenteraad stak een stokje voor die zogenaamde ‘Belvédèretoren’. B en W kregen in 2016 de opdracht om in plaats van die toren ‘een iconische pleisterplaats te laten ontwerpen middels een ontwerpwedstrijd’. Voorwaarde van de raad was, dat het beslist niet meer mocht kosten dan 4 ton.

Alhoewel de gemeenteraad de opdracht breder had gemaakt, willen B en W zich nu toch weer beperken tot wat ze een ‘uitkijkpunt’ noemen. Het college is momenteel bezig met ‘een verkenning voor een uitkijkpunt nabij de Reevedam’. Als die verkenning is afgerond en de uitgangspunten zijn vastgesteld, wordt de veelbesproken ontwerpwedstrijd uitgeschreven.

Luisteren naar de inwoners?

Uit de Zomerenquête van DeDrontenaar.nl bleek dat 4 ton voor ‘iconische pleisterplaats’ voor 93% van de inwoners (veel) te duur is. Luistert het gemeentebestuur dan helemaal niet naar de inwoners? Jawel hoor: de kabelbaan is inmiddels afgeblazen. En over het uitkijkpunt schrijven B en W: „Bij de beoordeling van de ontwerpen worden inwoners en ondernemers betrokken.”

Maarten Heijenk

Zomerenquête een jaar later

Landschapskunstwerk

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 20 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 20 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 21 uur geleden