Afbeelding
Zomerenquête DeDrontenaar.nl 2018

Zomerenquête een jaar later | Er komt een proef voor verandering koopzondagen in Dronten

Algemeen

DRONTEN - Een grote meerderheid van de inwoners is voorstander van een onbeperkt aantal koopzondagen. Zij willen het aan de winkeliers overlaten. Het gemeentebestuur lijkt nog niet zover. B en W willen volgend kalenderjaar eerst een proef starten.

Het college van B en W zegt ‘nieuwe verbindingen’ met de inwoners te zoeken. DeDrontenaar.nl heeft het gemeentebestuur een handje geholpen door de mening van de Drontenaren over een aantal actuele onderwerpen te vragen.

Als het om de koopzondagen ging, vond 29% van de inwoners het huidige aantal van één keer in de maand genoeg. 61% koos voor een onbeperkt aantal koopzondagen.

Christelijke partijen

Traditiegetrouw zijn het de christelijke partijen die op de rem trappen als het om koopzondagen gaat. In Dronten zit het CDA (6 van de 27 zetels) momenteel voor ’t eerst in de oppositie. De enige andere christelijke partij is de ChristenUnie (3 zetels) en zij maken onderdeel uit van het college van B en W.

Bij de start van het nieuwe college werd vorig jaar afgesproken dat er een proef zou komen. B en W hebben het experiment ingepland voor 2020: „We starten een pilot voor een geleidelijke verandering en balans tussen zondagsrust en zondagsopenstelling. We peilen de behoefte bij ondernemers en inwoners.”

Prima balans

Of er daarna daadwerkelijk geluisterd wordt naar de inwoners, is dus nog even afwachten. Het CDA laat tot nu toe geen mogelijkheid onbenut om te stellen dat de 14 koopzondagen in Dronten een prima aantal is.

Het CDA hoopt op steun van de ChristenUnie, maar die laten tot nu toe niet het achterste van hun tong zien. „U kent onze uitgangspunten”, zei fractievoorzitter Marianne Witteveen eerder deze maand tegen het CDA. Om er meteen aan toe te voegen: „Wij staan wel in de wereld.”

Maarten Heijenk

Zomerenquête een jaar later