Rien en Sam van Osch bij de zelfgebouwde tractor.
Rien en Sam van Osch bij de zelfgebouwde tractor. ©maartenheijenk.nl

Stoomliefhebbers kind aan huis bij MEC: „Gelukkig is mijn kleinzoon net zo gek als opa”

Algemeen

DRONTEN - Het Mechanisch Erfgoed Centrum houdt iedere maand een stoomweekeinde. De afgelopen maand waren Rien van Osch (76) uit Etten Leur en zijn kleinzoon Sam (16) te gast. Ze kwamen vooral naar Dronten om een paar ritjes te maken in de stoomwals die enkele jaren geleden door Rien aan het MEC is geschonken. „Ik krijg nog steeds op m’n donder van mijn kleinkind: waarom heb je die stoomwals ooit weggedaan?”

Het pronkstuk van het museum aan de Dronterweg is in 1927 gebouwd in Saint-Étienne. „Er zijn er niet zoveel van gemaakt en er zijn er nu nog drie van over”, weet Rien van Osch, „Eentje is er nog steeds in Frankrijk en eentje is naar Engeland gegaan. Daar zijn ze helemaal stoomgek, dus die komt nooit meer terug.”

Overgedaan

„Deze heeft dienst gedaan bij een wegenbouwbedrijf in België”, zegt hij, wijzend naar het exemplaar in Dronten, „Ik heb ‘m van de schroothoop gered en heb hem bij mij thuis helemaal gerepareerd. Daar heb ik drie jaar aan gewerkt. Daarna heb ik hem overgedaan aan Willem en Dop Huisman van het Mechanisch Erfgoed Centrum.”

Rien van Osch heeft thuis een stoommuseum. „Wij hebben de oudste stoommachines van Nederland.” Hij heeft de wals van de hand gedaan, omdat hij vindt dat stoommachines niet stil mogen staan: „Bij ons draait alles. Dat ziet eruit als een zonnetje.”

Goede verstandhouding

Hij had echter geen ruimte om met het gevaarte te rijden: „Ik heb achter het huis zesduizend vierkante meter, maar dat te weinig om te kunnen sturen.” De keuze viel op het MEC-museum: „Want we hebben een goede verstandhouding met Willem en Dop, we kunnen hier altijd terecht om ermee te rijden.”

De schenking heeft hem wel pijn gedaan. „Verschrikkelijk veel pijn”, erkent Rien. Tegelijkertijd weet hij dat de stoomwals in Dronten in goede handen is. „Jazeker! Deze mensen wìllen er wat mee. Er zijn er genoeg die stilstaan en wegroesten. Hier draait-ie altijd.”

Drie generaties

In zijn eigen museum is de historie te zien van drie generaties van Osch. Rien’s opa Marius had een koperslagerij en ijzersmederij en ook zijn vader en hijzelf waren ondernemers in de machinebranche.

Daarna heeft het virus een generatie overgeslagen. „Mijn kinderen zijn er niet in verder gegaan, maar gelukkig is mijn kleinzoon net zo gek als opa. Die moet je echt het museum uitschoppen, anders gaat hij nooit weg.”

Tractor

Het is de reden waarom hij de stoomwals ‘Sam’ heeft genoemd. Ook de opvolger van die stoomwals heet Sam. Het is een tractor, die Rien na de schenking aan het MEC volledig vanuit het niets met eigen handen heeft opgebouwd. „Daar ben ik 2,5 jaar mee bezig geweest. Acht uur per dag, maar vaak ook wel tien uur per dag. En samen met één of twee vrijwilligers.”

Die tractor namen Rien en Sam de afgelopen maand mee naar het stoomweekeinde in Dronten: om ‘m te showen aan de stoomliefhebbers en om ermee te rijden op het uitgestrekte MEC-terrein. „Gelukkig zijn de meeste mensen nu naar huis”, lacht Rien aan het eind van de middag, „Nu kunnen wij lekker rondrijden.”

Stoomweekeinde

Het MEC houdt haar volgende stoomweekeinde op zaterdag 17 en zondag 18 augustus. Het museum is beide dagen geopend van 10 tot 17 uur.

Het Van Osch Museum in Etten-Leur houdt maandelijks ‘draaidagen’. Daar kunnen de liefhebbers terecht op zaterdag 24 augustus van 11 tot 16 uur.