De commissie interviewde onder anderen de wethouders Van Amerongen (r.) en Van Bergen (2e van r.).
De commissie interviewde onder anderen de wethouders Van Amerongen (r.) en Van Bergen (2e van r.). ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Ambtenaren voelen zich niet verantwoordelijk: „Dit speelt door de hele gemeente”

Gemeente

DRONTEN - Een onderzoek van de Rekenkamer Dronten schetst een onthutsend beeld van de situatie in het gemeentehuis. Het rapport spreekt over ‘een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van processen’. „Dit speelt door de gehele gemeente”, schrijven de onderzoekers.

De Rekenkamer interviewde in het gemeentehuis onder anderen de wethouders Ton van Amerongen (VVD) en Peter van Bergen (Leefbaar Dronten), alsmede de griffier, juridische medewerker en diverse ambtenaren in het sociaal domein.

Verantwoordelijkheid

De commissie schrijft naar aanleiding van die gesprekken: „Tijdens de interviews werd benadrukt dat er binnen de gemeente Dronten weinig verantwoordelijkheidsgevoel is voor proceseigenaarschap.”

Het rapport legt een link met de veranderingen binnen het gemeentehuis. Opgemerkt wordt dat er de afgelopen jaren meerdere personele wisselingen zijn geweest in het management, de bestuurlijke- en politieke toplaag: „Bovendien is de gemeente gaan werken in teams in plaats van afdelingen.”

Op scherp komen te staan

Het onderzoek van de Rekenkamer spitste zich toe op de ‘privacy en informatieveiligheid in het sociaal domein’. „Als gevolg van de AVG (privacywet - red.) is het proceseigenaarschap op scherp komen te staan ten aanzien van informatieveiligheid en privacyvraagstukken”, concludeert het rapport, „Dit geld ook voor de daarop te nemen maatregelen.”