Het Nederlands team met Erik Raterink (staand 2e van rechts).
Het Nederlands team met Erik Raterink (staand 2e van rechts). Batouwe Basketball

Basketbalcoach Erik Raterink geniet in aanloop naar EK: „Gewoon mooi om mee te maken”

Sport

KLATOVY (Tsjechië) - Erik Raterink (47) uit Dronten is assistent-bondscoach van het meisjes basketballteam onder 20 jaar. Morgen begint hij in Tsjechië aan de Europese kampioenschappen. De voormalige speler en damescoach van BAS uit Biddinghuizen hoopt dat Oranje - net als vorig jaar - in de prijzen valt: „Een medaille zou de kers op de taart zijn.

Hoe ben jij bij het Nederlands team verzeild geraakt?
Erik Raterink: „Ik ben vorig seizoen in Bemmel begonnen als assistent-coach in de dames eredivisie. De hoofdcoach is al een aantal jaren betrokken bij de Nederlandse jeugdploegen en die heeft mijn naam een keer laten vallen bij bondscoach Hakim Salem. We hebben kennisgemaakt en Hakim had daar een goed gevoel bij. Hij belde me in januari of ik als assistent mee wilde gaan met de Onder 20. En dat leek me heel aantrekkelijk.”

Hoe bevalt het tot nu toe?
„Erg goed! Het is een leuk team, heel hecht, de speelsters kennen elkaar al jaren. In de staf stelt iedereen zich open en leerbaar op. Daardoor leer ik ook zelf veel en dat is het allerleukste. Het is gewoon mooi om mee te maken en op een wat hoger niveau heel snel te leren hoe je tactischer moet handelen in een wedstrijd. Dat zijn dingen die je normaal niet meemaakt. En de entourage tijdens zo’n toernooi is ook erg mooi.”

Wat is precies jouw rol als assistent-coach?
„Molly McDowell is de hoofdcoach, die heeft het hele plan bedacht en het programma gemaakt. Joost van Rangelrooy is de andere assistent, die is tactisch heel sterk. Ik heb in de voorbereiding het fysieke plan geschreven en de fysieke trainingen gegeven. Uiteraard bemoei ik me ook met de tactische zaken, ik leg de plays vast op de iPad en spreek op de bank met de meiden.”

Wat zijn de verwachtingen?
„Vorig jaar is Nederland derde geworden tijdens het EK. Ik denk dat we nu een iets betere ploeg hebben, want vanuit de U18 zijn er een paar kwalitatief goede speelsters bijgekomen. Molly zegt hardop: ik wil eerste worden. Ik denk dat we zeker de kwaliteiten hebben om weer een medaille te halen, maar het moet ook mee zitten.”

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?
„Ik wilde dit graag een keer meemaken en dat is in principe al gelukt. Daarnaast wil ik elke keer bijleren en dat lukt ook. Een medaille zou de kers op de taart zijn, maar mijn persoonlijke doelen zijn eigenlijk al gehaald. In de hele voorbereiding is er niemand geblesseerd geraakt, iedereen voelt zich fit. Dat is voor mij een graadmeter dat ik het tot nu toe goed heb gedaan.”

Dat klinkt bijna als ‘meedoen is belangrijker dan winnen’.
„Het is voor mij ook de eerste keer. Ik denk dat je het eerst moet meemaken.”

Hoe is de voorbereiding geweest?
„Goed! We hebben veel getraind. De eerste oefenwedstrijd tegen België hebben we verloren, maar toen hadden we ook nog veel spelers die daarna zijn afgevallen. Daarna zijn we naar Portugal geweest en hebben we twee keer tegen Portugal en één keer tegen Spanje gespeeld. Dat zijn goede basketbal-landen en die hebben we alle drie gewonnen. In Hongarije hebben we twee keer tegen Hongarije gespeeld, waarvan we er eentje gewonnen hebben.”

Jullie zitten in een pittige poule met Italië, Duitsland en Frankrijk. Wat verwacht je daarvan?
„We beginnen morgen tegen Italië. Dat is een goede ploeg, maar als we ons eigen spel spelen zouden we daar op zich van moeten winnen.”

Vanuit Dronten iedere keer naar Bemmel en nu ook het Nederlands team. In hoeverre is dat hobby en in hoeverre werk?
„Het is hobby. Ik werk fulltime in het onderwijs en zowel in Bemmel als bij het Nederlands team krijg ik niet meer dan een reiskostenvergoeding. Natuurlijk is het ver reizen iedere keer naar Bemmel, maar op zich is het te doen. Helaas kun je er niet je boterham in verdienen. Dat is jammer, zeker als je zo’n Italiaanse ploeg ziet binnenlopen met acht of tien mensen er omheen… Maar wie weet, leidt het ooit tot iets leuks.”

EK U20

Selectie Nederland U20

  • Rosalie Aandewiel (Grasshoppers)
  • Noor Driessen (Grasshoppers)
  • Noëlle Droste (Jolly Jumpers)
  • Kiki Fleuren (Orange Lions Academy)
  • Mia Hordijk (Grasshoppers)
  • Julia Jorritsma (Bemmel)
  • Katoo Koenen (Bemmel)
  • Ilse Kuijt (Grasshoppers)
  • Evelien Lutje Schipholt (Grasshoppers)
  • Linda van Schaik (Orange Lions Aacdemy / Den Helder)
  • Zoë Slagter (Den Helder)
  • Benthe Versteeg (Orange Lions Academy / Lions)
Afbeelding
Vanwege veiligheid éénrichtingsverkeer op De Zoom, Binnendoor en De Poort 22 uur geleden
Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 23 uur geleden