Afbeelding
Manfred Richter

Afkickkliniek lovend over alcoholgebruik in gemeente Dronten; CBS trapt op de rem

Algemeen

DRONTEN - „Met 3% overmatige drinkers scoort Dronten een top-5 positie op de Nederlandse ranglijst van minste drinkers”, juicht Afkickkliniekwijzer op basis van onderzoek van onder andere het CBS. Deze bevinding wordt niet bevestigd door het CBS zelf: „Maar wel kan geconcludeerd worden dat het aandeel overmatige drinkers in Dronten onder het landelijke gemiddelde ligt.”

Afkickkliniekwijzer deed onderzoek naar alcoholgebruik van Nederlanders en baseerde zich daarbij op data van het CBS en RIVM. „Flevoland kent met 5% het laagste percentage overmatige drinkers van alle Nederlandse provincies”, meldt het rapport. Geconcludeerd wordt dat binnen de provincie in de gemeente Dronten het minste aantal volwassen grootgebruikers van alcohol woont.

900 waarnemingen

Het CBS meldt desgevraagd dat het een onderzoek betreft uit 2016 onder 457.000 respondenten van 19 jaar en ouder. Het cijfer over Dronten is gebaseerd op bijna 900 waarnemingen.

CBS relativeert de bevindingen van Afkickkliniekwijzer: „Binnen Flevoland kan niet geconcludeerd worden dat het aandeel overmatige drinkers in Dronten lager is dan in bijvoorbeeld Zeewolde of Lelystad.”

Kaart van Afkickkliniekwijzer:

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 5 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 5 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 6 uur geleden