Vrijwilliger Lise begeleidt de activiteiten.
Vrijwilliger Lise begeleidt de activiteiten. Julie Hrudova

Team Up zoekt vrijwilligers om activiteiten voor kinderen in AZC Dronten te begeleiden

Algemeen

DRONTEN - Team Up is op zoek naar vrijwilligers die drie uur per week activiteiten voor gevluchte kinderen in Dronten willen begeleiden: „Als vrijwilliger draag je via sport, spel en beweging bij aan de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen waardoor het risico kleiner wordt dat ze op lange termijn psychosociale problemen krijgen.”

Team Up is een gezamenlijk programma van War Child, Save the Children en UNICEF Nederland: „Om zoveel mogelijk gevluchte kinderen in Flevoland de kans te geven mee te doen aan de activiteiten is er een grote behoefte aan professionele, enthousiaste vrijwilligers. Team Up biedt vrijwilligers training en begeleiding.”

Glimlachen

„Ik kan het iedereen aanraden”, zegt de 24-jarige Lise, vrijwilliger in Sneek, „Je krijgt er zoveel plezier voor terug. Ik word betaald in glimlachen van kinderen die plezier maken, ontspannen en zich weer even kind voelen. Dat geeft mij energie voor de hele week en dat is onbetaalbaar.”

„In het land van herkomst en tijdens de reis naar Nederland worden kinderen blootgesteld aan oorlog, geweld en stressvolle situaties”, stelt het programma, „Helaas stopt de onzekerheid en stress hier niet.”

Nachtmerries

„In Nederland moeten kinderen vaak verhuizen en maken zij zich zorgen om hun ouders en vrienden. Hierdoor zijn ze bang en onzeker geworden. ’s Nachts hebben ze vaak nachtmerries, overdag zijn ze stil en teruggetrokken of juist agressief. Ze vinden het moeilijk om mensen te vertrouwen.”

„Team Up biedt gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten zodat kinderen van 6 tot 18 jaar leren hoe ze met hun gevoel moeten omgaan. De vaardigheden die ze opdoen, zijn gekoppeld aan sociaal emotionele thema’s. Die komen weer van pas in hun dagelijks leven.”

Informatie