De lelijke linde van Roggebotstaete
De lelijke linde van Roggebotstaete Jaco Houweling

Mooiste boom staat bij Roggebotstaete omdat Lelystad alleen recht en strak wilde

Algemeen

DRONTEN - De ‘lelijke linde’ van Roggebotstaete is de mooiste boom van Flevoland en is daarmee genomineerd als Boom van het Jaar. De boom werd ooit afgewezen door de gemeente Lelystad. Daardoor is-ie blijven staan en kon hij op het landgoed uitgroeien tot een boom met monumentale status.

„Op de plek waar wij zitten stond vroeger een boomkwekerij”, gaat Lennard Duijvestijn van Roggebotstaete terug in de tijd, „De lindebomen die daar stonden werden verkocht aan de gemeente Lelystad. Een ambtenaar kwam van tevoren een bezichtiging doen. Van deze boom heeft hij toen gezegd: die staat een beetje scheef. Ze wilden ‘m niet hebben omdat Lelystad alleen perfect rechte en strakke lindebomen wilde.”

Een pláátje

De boom is daarom blijven staan aan de Vossemeerdijk: „Hij is onderdeel geworden van de herinrichting naar een landgoed. En hij is nu onze mooiste boom. Het is een pláátje!”

Het bijzondere vindt Duijvestijn dat er nooit beheer heeft plaatsgevonden: „Veel lindebomen worden onderin opgesnoeid. Dat is hier nooit gedaan, waardoor het een hele brede, mollige boom is geworden, die heel uniek is.”

Gewonnen in Flevoland

Roggebotstaete werd geattendeerd op de Boom van het Jaarverkiezing door een vaste bezoeker. Hem leek het leuk om de linde te nomineren. „Dat hebben wij gedaan en op basis van het verhaal hebben we dus gewonnen in Flevoland”, vertelt Lennard Duijvestijn.

Er is nu een internetverkiezing. „Ik weet niet of er een prijs aan verbonden zit, maar ik denk dat de eer de prijs is. Wel ga je daarna door voor de Europese verkiezing van Boom van het Jaar.”

Recht en strak

En dat alles dus met dank aan de gemeente Lelystad?
„Ja, met dank aan het feit dat ze in Lelystad alleen maar rechte en strakke bomen wilden hebben”, lacht Duijvestijn, „En dan is het mooi dat je laat zien dat als iets een beetje scheef is en je geeft het de tijd om te groeien, dat daar dan iets heel moois uit kan voortkomen.”

Roggebotstaete