Afbeelding
Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De zomereiken bij Lands End in Ketelhaven

Algemeen

Toen ik twee jaar geleden met stukjes voor DeDrontenaar.nl begon was één van de eerste dingen die ik leerde dat ik ook wel moest schrijven over bomen in Biddinghuizen en Swifterbant. Dat heb ik gedaan, maar bij het nakijken van alle tot nog toe beschreven bomen miste ik toch nog een stukje Dronten. Ik heb nog nooit een boom beschreven uit Ketelhaven.

Vorige week was de Ketelhavenloop en bij het parkeren van de auto vielen mij de zomereiken op. Ik heb ze niet geteld maar er staan er zeker wel vijftig op en rond de parkeerplaats voor Lands End. Nu zijn zomereiken het afgelopen jaar niet echt positief in het nieuws geweest vanwege de processierups die leeft op deze eiken.

Maar over zomereiken is ook heel veel positiefs te vertellen. Het is een boom die heel oud kan worden. In de bosbouw levert de eik waardevol hout en er zijn veel insecten en schimmels die samenleven met eiken. En ze kunnen heel groot worden en veel schaduw en beschutting geven. Geloof me, schaduw en beschutting is wel lekker op zo’n winderig stuk Dronten.

Maar waarom zomereik? Nou er zijn ook wintereiken, en nog veel meer soorten eiken. Maar dat is voor een volgende keer.

Voor vragen en opmerkingen kunt u mailen met stadsbomen@gmail.com.

Jaco Houweling

Een boompje opzetten