Sharron en Mark Eikelboom
Sharron en Mark Eikelboom

Sharron en Mark wachten op Amerikaanse baby: „Wat ons betreft komt het telefoontje snel”

Algemeen

DRONTEN - Sharron (31) en Mark (34) Eikelboom zetten binnenkort een tas klaar voor als ze onverwachts het vliegtuig naar de Verenigde Staten moeten nemen. Hun profiel staat nu sinds een maand op een Amerikaanse adoptiewebsite en dan kan er ieder moment een telefoontje komen.

„Als de moeder voor ons heeft gekozen terwijl ze nog zwanger is kunnen we onze reis plannen. Is ze bevallen en kiest ze ons als adoptieouders dan moeten we binnen 72 uur afreizen en een maand in Amerika blijven om de papieren van ons kleintje af te wachten. Daarna kunnen we pas weer terug naar Dronten.”

Wachten op telefoontje

Mark is aan het werk en Sharron vertelt hun verhaal in hun gloednieuwe woning in de jongste wijk van Dronten. Het is raar, zo zitten wachten op een telefoontje dat ieder moment kan komen maar ook nog maanden op zich kan laten wachten, merkt ze. „Gewoon doorleven, zeggen mensen tegen ons. Dat doen we, maar het is weleens lastig”, vertelt Sharron.

Bij ‘haar’ Mark werd vier jaar geleden uitgezaaide zaadbalkanker geconstateerd. Een spannende tijd en uiteindelijk herstel volgde, tot grote vreugde van het stel. Het inlossen van de kinderwens was echter niet meer mogelijk.

„We hebben verschillende opties overwogen, want we willen toch ouders worden. Door te adopteren uit Amerika weet je dat je een twee tot tien dagen oud baby’tje adopteert en dat het een open procedure is. De moeder kiest echt voor een stel, die heeft het laatste woord over wie haar kindje adopteert en je stuurt ook ieder kwartaal foto’s en een brief naar haar. Die combinatie is alleen in de VS te vinden en daar hebben we bewust voor gekozen.”

Veel armoede

Ze merken dat veel mensen niet weten hoe de situatie in de VS is. „Er is veel armoede, veel ongelijkheid en vooral de kindjes van gekleurde ouders hebben daar weinig kans op adoptie. Er is echt wel racisme.” Wat hun betreft is iedere kleur welkom. „Een meisje of jongetje, dat weten we ook niet en het maakt ons niet uit.”

Het proces startte al drie jaar geleden. Aanmelden, een half jaar wachten, een cursus van vier dagen, daarna onderzoek na onderzoek en vijf gesprekken met de Raad voor de Kinderbescherming. „Dat is niet écht het leukste dat je kunt bedenken. Ze willen alles weten en ook de familie wordt helemaal doorgelicht. Ze wilden zelfs de plattegronden van ons huis hebben en weten hoe groot onze tuin is.”

Aan de ene kant is dat veel gedoe en kost het tijd. „Het heeft óók als voordeel dat de Amerikaanse moeders weten dat we goed gescreend zijn. Nederlandse stellen zijn daardoor populair.” Het echtpaar heeft de reden van hun adoptieverzoek en wie ze zijn uitgebreid op de adoptiesite gezet. „Tja, het is een soort datingsite, er moet een match komen.”

Referenties

Ondertussen kost alles geld. De referenties van vrienden moesten bijvoorbeeld door een beëdigd vertaler in het Engels worden vertaald, de advocaat en het bureau in Amerika kosten veel. Omdat een moeder niet uit weelde haar kindje afstaat voor adoptie moeten de adoptieouders ook de hulp en ondersteuning aan het Amerikaanse gezin betalen.

„Eigenlijk wordt er in het Amerikaanse gezin altijd hulp geboden. Dit om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de kinderen, die er al zijn, bij het gezin kunnen opgroeien en niet uit huis geplaatst worden. Dat kost in Amerika heel veel geld.”

Crowdfunding

Zo’n zestig- tot vijfenzestigduizend euro kosten die procedure en de reis. Sharron en Mark namen er een soort hypotheek voor en zijn inmiddels ook een crowdfunding gestart (www.doneeractie.nl/wens-adopteren-na-overwinning-kanker).

„Voor ons hoeft die aandacht niet zo. We merken wel dat er veel onbekendheid over adoptie, en over wat het allemaal met zich meebrengt, is. Door ons verhaal te vertellen op de site geven we daar bekendheid aan en dat vinden we belangrijk. Wij hebben niets om ons voor te schamen en iedere euro die we binnenhalen is welkom. We werken allebei hard en sparen zoveel mogelijk, maar zo’n bedrag, nee, dat hebben wij niet liggen.”

Betrokkenheid

Het onlinemagazine Vrouw van de Telegraaf besteedde in juli aandacht aan hun actie en al met al is nu bijna vierduizend euro binnen. „Door die crowdfunding ontmoet je veel oprechte betrokkenheid en empathie. Die positieve reacties zijn fijn voor ons.”

„Anderen kunnen zwanger worden, wij niet. We zijn er al heel lang klaar voor en het echte wachten is nu begonnen. Wat ons betreft komt het telefoontje snel.”