Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Lekke gasleiding ontdekt bij 17 inwoners van Dronten tijdens plaatsing ‘slimme meter’

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft, zo is nu gebleken, eind vorig jaar zeventien brieven naar inwoners gestuurd omdat ze lekke gasleidingen hebben. Dertien van deze bewoners hebben volgens de gemeente ‘op adequate wijze gereageerd’, vier hebben er niet gereageerd.

De lekke gasleidingen kwamen aan het licht bij de plaatsing van nieuwe ‘slimme’ gasmeters door gasnetbeheerder Liander. Bij vervanging van de meter wordt het gasnet van de woning doorgemeten. Bij drukverlies wordt de gemeente geïnformeerd. Dat is dus vorig jaar 17 keer gebeurd.

Het is niet bekend of er ook lekke gasleidingen liggen bij inwoners die de slimme meter hebben geweigerd. De gemeente weet niet wie dat zijn, omdat Liander uit privacy-oogpunt hun adressen niet mag geven.

Alle risico's van dien

Lekkende gasleidingen kunnen een probleem vormen. „De leidingen die zijn gebruikt in de eerste decennia van het bouwen in de polder kunnen door het bewegen van de bodem kunnen gaan lekken, met alle risico’s van dien”, aldus de gemeente Dronten.

Bewoners van de oudste wijken hebben een brief gekregen dat gasleidingen na 40 jaar gecontroleerd moeten worden en zo nodig vervangen. OFW houdt dat voor haar woningen in de gaten, woningeigenaren moeten het zelf doen.

De gemeente wijst erop dat de kans op lekken bij recentere installaties minder aanwezig is: „Omdat nu onder andere staal en kunststof leidingen worden gebruikt.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden