VIDEO | Haan Hendrik moet weg van de gemeente Dronten: ā€žZe komen ā€˜m maar halenā€¦ā€

Algemeen

DRONTEN - Aan de overkant van de straat zit een kippenboerderij met duizenden kippen. Haan Hendrik woont echter nĆØt binnen de bebouwde kom en daarom moet-ie weg. Hanen zijn in de gemeente Dronten namelijk verboden. Hendrik's 'gastgezin' ĆØn de buren treuren om het aanstaande vertrek.

De gemeente Dronten heeft eind vorig jaar een kukelekuverbod afgekondigd. Robbie is eigenaar van Hendrik. Hij kan om voor hem moverende redenen niet met zijn achternaam in de krant. Robbie kreeg in maart een anonieme brief met de korte mededeling: ā€žGraag dat beest z.s.m. ruimen.ā€ Ook de gemeente kreeg een anonieme melding en daarom moet de haan nu weg.

Nooit voor acht uur

Robbie zegt dat de haan ā€™s morgens nooit voor acht uur naar buiten gaat. Pas als hij buiten is, gaat-ie kraaien. Klachten heeft hij nooit gehad. De directe buren hebben zelfs een verklaring ondertekend dat zij het jammer zouden vinden als de haan weg moet.

Hendrik woont bij een vrijstaande woning op een ruim perceel aan de rand van Dronten-zuid. Dat is voor de gemeente geen argument om vrijstelling te verlenen. Ook het feit dat de directe buren geen bezwaar hebben telt niet mee.

Ontheffing wordt alleen verleend als de dichtstbijzijnde woning op meer dan 30 meter staat. En de afstand tot twee huizen verderop is 28,5 meter, zo is uit onderzoek van de gemeente met behulp luchtfotoā€™s gebleken.

Ruimen

De eigenaars vinden het allemaal nogal overdreven. Zij zijn van mening dat een haan hoort bij het landelijke karakter van een dorp als Dronten. Ze weten bovendien niet waar ze ermee naartoe moeten. ā€žHij zal wel geruimd moeten worden ofzoā€, zegt Robbie, ā€žZe komen ā€˜m maar halenā€¦ā€

ā€žIk denk dat hij dood moetā€, treurt dochter Diluna.

Hanenverbod gemeente Dronten

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 3 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 4 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 4 uur geleden