Alfons Jansman
Alfons Jansman ©maartenheijenk.nl

Alfons Jansman trots op NCK tijdrijden: „Zeker een hoogtepunt van het seizoen”

Sport

DRONTEN - Alfons Jansman uit Dronten loopt trots rond over het Meerpaalplein. Vanuit het hele land zijn de wielrenners weer naar Dronten gekomen voor de traditionele afsluiting van het wielerseizoen: de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden voor clubs. Alfons is zelf een recreatieve wielrenner en geniet van het mede door hem georganiseerde evenement: „De sterkste gaat hier vandaag winnen.”

Hoe verloopt het evenement?
Alfonds Jansman: „We zijn nog niet helemaal klaar, de laatste ploegen zijn net gestart. Maar tot nu toe hebben we een prima dag. De wedstrijd verloopt uitstekend. Het weer zat vanmorgen helemaal mee. Aan het begin van de middag hadden we wat last van de regen, maar gelukkig is de zon weer doorgebroken. En dat is illustratief voor de dag!”

De renners hebben het wel allemaal over de wind.
„Ja, het waait. Maar dat is niet onverwacht hier in de polder. En ik denk dat de meeste mensen, als ze hier komen fietsen, weten dat ze te maken krijgen met wind. Dit jaar staat er inderdaad een forse wind, dat maakt het extra zwaar en competitief. Dus de sterkste gaat hier vandaag winnen.”

Hoe belangrijk is deze wedstrijd voor wielervereniging De IJsselstreek?
„Wij organiseren dit met een club van vrijwilligers, gelieerd aan De IJsselstreek. Wij zijn een half jaar bezig met dit evenement: voorbereidingen treffen en alles organiseren. Dus het is voor ons zeker een hoogtepunt van het seizoen. Voor de meeste renners is het meteen het einde van het seizoen.”

Waar zijn jullie gedurende zo’n half jaar allemaal druk mee?
„Allereerst moet je zorgen dat je de vergunningen en ontheffingen voor het evenement hebt. Daarbij moet je op onderdelen laten zien dat de voorbereiding grondig is, dat je aandacht hebt voor veiligheid, voor verkeersplannen. Daarnaast moet je zorgen dat het evenement bekend wordt bij de teams. Dus de inschrijving moet op orde zijn. En de laatste week moet je alles ‘finetunen’ en zorgen dat iedereen weet wat hij of zijn moet doen. Ik denk dat het dit jaar weer allemaal goed is gelukt.”

Je kunt ook andere wedstrijden organiseren. Waarom uitgerekend dit NK ploegentijdrit?
„De IJsselstreek organiseert natuurlijk ook andere wedstrijden en criteria. In Dronten hebben we in het voorjaar altijd de Zuiderzeeronde, een wielerwedstrijd voor junioren en elite/beloften. We hebben dus ieder jaar twee wielerevenementen in Dronten. En dit NCK is een groot evenement met nationale uitstraling, dus we zijn best een beetje trots dat we dit hier kunnen en mogen organiseren.”

Hoe zijn de reacties?
„Tot nu toe goed. Deelnemers zijn enthousiast. Ze hebben een zware dag op de fiets, maar dat doen ze zelf en daarvoor zijn ze hier naartoe gekomen. Ik denk dat we mogen zeggen dat het een mooie dag is.”

Zodra het NCK begint regent het op onze redactie WhatsAppjes van mensen die klagen dat het centrum ‘onbereikbaar’ is. Wat is jouw boodschap aan die mensen?
„Allereerst doen wij ons uiterste best om de eventuele overlast zo beperkt mogelijk te houden. En ja… het kan zijn dat mensen af en toe even moeten wachten omdat er een ploeg passeert. Maar we denken nog steeds dat de overlast minimaal en aanvaardbaar is. We proberen dat steeds preciezer uit te voeren, zodat mensen zo min mogelijk reden hebben om te klagen.”

Moet je op je toch bijten om niet te zeggen: mensen moeten niet zo zeuren bij zo’n evenement één keer per jaar?
„Zo wil ik het niet zeggen. We realiseren ons dat er mensen zijn die dit gewoon leuk vinden en houden van reuring op het plein. Nou, dat is er vandaag. En er is een categorie die dat als lastig ervaart. Dat blijf je houden. We doen er alles aan om dat soort geluiden te minimaliseren.”

Volgend jaar weer?
„Jazeker. We hebben afgesproken met onder andere de gemeente Dronten dat we het hier vijf jaar organiseren. Volgend jaar wordt de vijfde keer. Daarna gaan we rond de tafel om te kijken of we het kunnen verlengen.”

NCK in Dronten

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 2 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 3 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 3 uur geleden