Dierenambulance op het Meerpaalplein.
Dierenambulance op het Meerpaalplein. ©maartenheijenk.n

Explosieve toename van honden en katten in nood in de gemeente Dronten

Algemeen

DRONTEN - Het team Vergunningen, Handhaving en Veiligheid van de gemeente Dronten meldt in haar jaarverslag een gigantische toename van het aantal dieren in nood. De dierenambulance Flevoland is vorig jaar 991 keer uitgerukt voor de gemeente Dronten. In 2016 was dat nog maar 660 keer; een toename met 50%.

Het vaakst wordt de dierenambulance ingeschakeld voor katten, honden en wilde vogels. Bij alle drie is er tussen 2016 en 2018 sprake van een forse toename: vogels van 280 naar 377 (+35%), katten van 198 naar 296 (+85%) en honden van 96 naar 149 (+55%).

Gedumpt

„De honden zijn bijna allemaal herenigd met hun bazen”, schrijft de gemeente. Er werden vier zwerfhonden aangetroffen: „Daarvan waren er drie door twee verschillende eigenaren ‘gedumpt’. De dierenambulance, politie en gemeente hebben zich ervoor ingespannen om dit aan te pakken. Deze drie honden moesten, om verschillende reden, worden ingeslapen.”

Ook de katten konden voor een groot deel worden herenigd of herplaatst: „Kattenopvang Swifterbant speelt hierin een belangrijke rol.”

De gemeente constateert dat er ook katten werden achtergelaten of gedumpt door mensen ‘wegens persoonlijke omstandigheden’: „Onderzocht wordt of hier in de toekomst op een actievere manier kan worden ingegrepen om zwerven te voorkomen, zonder misbruik te creëren.”

Niet overleefd

„Helaas hebben sommige dieren de noodsituatie niet overleefd”, vervolgt de gemeente. Voor de meeste zwerf-huisdieren is een nieuw thuis gevonden. De wilde dieren zijn na herstel zoveel mogelijk teruggeplaatst in hun natuurlijke omgeving.

De gemeente heeft een wettelijke taak bij zwerfdieren en dieren in nood. In de gemeente Dronten wordt daarbij samengewerkt met Dierenambulance Flevoland, Kattenopvang Swifterbant, Konijnenopvang Dronten, de dierenklinieken en daarnaast Vogelopvang Naarden en het Dierenasiel Kampen.