Remco de Maaijer (VVD)
Remco de Maaijer (VVD) Ā©maartenheijenk.nl

Raad Dronten heeft niets te zeggen over ā€˜neeā€™ tegen uitbreiding AZC: ā€žEnorm van geschrokkenā€

Algemeen

DRONTEN - GroenLinks en vooral de PvdA moeten nog steeds wennen aan de veranderde politieke verhoudingen in de gemeenteraad van Dronten. ā€žIk ben er enorm van geschrokkenā€, zei Suzanne Stoop (PvdA) over de weigering van B en W om mee te werken aan een tijdelijke uitbreiding van het asielzoekerscentrum.

Vier jaar geleden was de nood hoog bij het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De gemeenteraad wilde toen meewerken aan de opvang van 500 extra asielzoekers in Dronten. Dat gebeurde met de stemmen van Leefbaar Dronten en VVD tegen.

VVD en Leefbaar

Na de verkiezingen van vorig jaar hebben uitgerekend deze twee partijen de meerderheid binnen B en W. Het was dan ook niet erg verrassend, dat het college in juli ā€˜neeā€™ zei tegen een tijdelijke uitbreiding van het asielzoekerscentrum.

Het al dan niet tijdelijk uitbreiden van het AZC is een bevoegdheid van B en W. De raad sprak er donderdag over, maar zij gƔƔn er niet over. Bovendien stonden VVD en Leefbaar Dronten pal achter het college.

Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) zag geen reden om aan het optreden van zijn eigen wethouder Peter van Bergen te twijfelen en VVD-fractievoorzitter Remco de Maaijer zei: ā€žWij vinden dat het college alles goed heeft afgewogen.ā€ Ook de derde collegepartij, de ChristenUnie, schaarde zich bij monde van Marianne Witteveen achter B en W: ā€žWij vertrouwen erop dat er goede stappen worden gezet.ā€

Andere wind?

Suzanne Stoop begreep er niets van en zei ā€˜enorm teleurgesteldā€™ te zijn. Zij vroeg zich af wat er sinds 2015 veranderd is: ā€žWant dit is zĆ³ niet des Drontens. Dit kwam voor mij echt als een schok. Waait er een andere wind? We waren in Dronten altijd gewend een stapje extra te doen.ā€

Danieke van Baal (GroenLinks) ergerde zich eraan dat het college naar Den Haag wijst als het om de opvang van asielzoekers gaat: ā€žAls we op Den Haag moeten wachten, kunnen we wachten tot we een ons wegen.ā€ Rob van der Schans (D66) betreurde het dat de raad niet was betrokken bij de nieuwe koers van het college.

In de kou staan

Wethouder Van Bergen herhaalde dat de situatie nu anders is dan in 2015. Volgens het college is de nood bij het COA lang niet zo hoog als vier jaar geleden: ā€žOp het moment dat er een urgente vraag is dan stƔƔn wij er, daar kunt u van op aan.ā€ Hij kwam daarmee tegemoet aan de oproep van Siert Jan Lap om een eventuele nieuwe vraag van het COA goed af te wegen: ā€žWant als er echt mensen in de kou staan, dan moeten die geholpen worden.ā€

Voor de rest moet de gemeenteraad afwachten wat B en W doen als er een nieuw verzoek van het COA komt. ā€žHet lijkt mij goed dat wij daarover dan als college een voorlopig standpunt innemen en u in de gelegenheid stellen een reactie te gevenā€, zo stelde de wethouder de raad gerust.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 11 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 12 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 12 uur geleden