Truus Sweringa (OFW)
Truus Sweringa (OFW) ©maartenheijenk.nl

OFW geeft het Rijk de schuld van het oplopen van wachttijden van twee naar drie jaar

Algemeen

DRONTEN - Oost Flevoland Woondiensten (OFW) ziet haar wachttijden oplopen van 2 naar 3 jaar. Volgens de corporatie komt dit omdat ze extra belasting moet betalen op sociale huurwoningen.

OFW-directeur Truus Sweringa wijst erop dat bijna 19% van de huurinkomsten van 33 miljoen euro naar de belastingdienst gaat. Dat percentage gaat bovendien jaarlijks omhoog. Dit belastinggeld kan volgens OFW niet besteed worden aan de volkshuisvesting.

Staatsschuld

„De verhuurdersheffing wordt gebruikt om de staatsschuld verder af te lossen en heeft dus niks met goed wonen van mensen met lage inkomens te maken”, aldus Sweringa.

OFW heeft recentelijk 3,1 miljoen euro aan het Rijk overgemaakt. De corporatie zegt dat ze met dat geld 16 nieuwe woningen had kunnen bouwen, 35 woningen had kunnen moderniseren en verduurzamen of 520 woningen had kunnen voorzien van een hybride warmtepomp inclusief zonnepanelen.

Bezwaar aangetekend

180 woningcorporaties hebben deze week bezwaar aangetekend tegen de verhuurderheffing. OFW noemt de 1 miljard euro die voor 2020 beschikbaar is gesteld voor nieuwbouw ‘een druppel op een gloeiende plaat’.

„Woningcorporaties maken principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing”, aldus OFW. Samen met de collega-verhuurders hoopt OFW ‘Den Haag’ ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt.