Veteranen tijdens de dodenherdenking in Dronten.
Veteranen tijdens de dodenherdenking in Dronten. Ā©maartenheijenk.nl

Leefbaar Dronten en burgemeester gunnen veteranendag geld: ā€žHebben ĆØcht wat meegemaaktā€

Algemeen

DRONTEN - Als het aan de fractie van Leefbaar Dronten en aan burgemeester Jean Paul Gebben ligt, krijgt de stichting Veteranen Gemeente Dronten een bedrag van 2.500 euro voor de organisatie van een veteranenmiddag. ā€žDeze mensen hebben ĆØcht wat meegemaakt en zij vinden het fantastisch als er erkenning isā€, zei de burgemeester.

Volgens Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) kent de gemeente Dronten 650 veteranen. Hij waardeert de rol die zij willen spelen in de samenleving, vooral als het gaat om voorlichting. Door hun hoge leeftijd kunnen veel van deze veteranen volgens Ammerlaan niet naar de landelijke veteranendag. Daarom vindt hij het een goed idee als zij in Dronten iets organiseren.

Zou mooi vinden

Ammerlaan vond veel fracties aan zijn zijde, al wilden de meesten wel eerst horen wat de veteranen precies verwachten. Burgemeester Jean Paul Gebben antwoordde dat ze 2.500 euro nodig hebben.

De stichting voldoet niet aan de normen die gelden voor subsidie. ā€žEn daarom zou ik het mooi vinden als de raad zou zeggen: wij vinden dit belangrijkā€, aldus Gebben.

Onderwijzers en bakkers

Paul Vermast (GroenLinks) wilde de veteranen eveneens alle waardering geven. Tegelijkertijd wees hij op de gemeentelijke uitgaven voor ā€˜Thank a Farmer Dayā€™. Hij vroeg zich af waarom de gemeente boeren en veteranen speciaal wil bedanken en subsidiĆ«ren: ā€žOnderwijzers doen ook heel belangrijk werk. Ik wil de oproep van de heer Ammerlaan niet diskwalificeren, maar waar houdt het op? Ik ben ook dankbaar voor politieagenten, hulpverleners, bakkers en wat dies meer zij.ā€ Vermast vroeg om een ā€˜integrale afwegingā€™.

Jean Paul Gebben vond echter mensen die ā€˜in den vreemde vechten voor vrede en veiligheidā€™ van een andere orde: ā€žDie kunt u wat mij betreft niet plaatsen naast bakkers, hoeveel waardering ik ook voor bakkers heb. Dat kunt u zien aan mijn gewicht.ā€

Leefbaar Dronten komt volgende maand met een motie. Dan kan de raad zich uitspreken over die 2.500 euro.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 22 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 22 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 23 uur geleden