Cees Hermus (Leefbaar Dronten)
Cees Hermus (Leefbaar Dronten) ©maartenheijenk.nl

Dronten staat 102 op lijst MKB-vriendelijke gemeenten: „Het was een rommelige periode”

Algemeen

DRONTEN - Heeft de gemeente Dronten wel of niet meegedaan aan het onderzoek naar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland? VVD-wethouder Irene Korting en CDA-raadslid Ferdinand Zomerman kibbelden er donderdagavond over. „Het was een rommelige periode”, gaf Korting een sneer aan haar voorganger. „Ik distantieer mij van die uitspraak”, verdedigde Zomerman zijn partijgenoot.

Het begon allemaal met een betoog van Kees Hermus. Het raadslid van Leefbaar Dronten pleitte ervoor dat de gemeente volgende keer meedoet aan het onderzoek naar de gemeente die het aardigst is voor het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Hermus wees erop dat de Noordoostpolder tweede staat op de landelijke lijst en Zeewolde zesde. „Dronten komt niet voor in de statistieken”, constateerde Hermus. Daardoor vermoedt hij dat ondernemers niet naar Dronten bellen als ze op zoek zijn naar een nieuwe vestigingsplaats.

Niet meegedaan

Wethouder Korting zei dat volgend jaar pas de eerstvolgende gelegenheid is om aan het onderzoek mee te doen. Zomerman begreep daar niets van. Volgens hem heeft Dronten ook de vorige keer al meegedaan. In zijn rol als ondernemer heeft hij namelijk de formulieren ingevuld. De wethouder deed de toezegging dat ze het gaat uitzoeken.

102de plaats

Een telefoontje naar MKB Nederland geeft duidelijkheid: de gemeente Dronten heeft aan de voorkant niet meegedaan. „Maar wij onderzoeken àlle gemeenten”, zegt woordvoerster Katja Lamers. MKB Nederland heeft dus wel degelijk formulieren laten invullen door ondernemers en bedrijven in Dronten.

Uit dat onderzoek is gebleken dat Dronten in Flevoland alleen Lelystad en Urk achter zich heeft gelaten. Landelijk staat Dronten op plek 102. „Nèt niet in de top honderd, maar wij hebben 344 gemeenten onderzocht, dus er zijn nog heel wat gemeenten die het slechter doen”, concludeert Lamers.

MKB-vriendelijkste gemeenten