Suzanne Stoop (PvdA)
Suzanne Stoop (PvdA) ©maartenheijenk.nl

Het aantal kinderen in bijstandsgezinnen zegt helemaal niets over armoede in Dronten

Algemeen

DRONTEN - Suzanne Stoop (PvdA) vindt dat de gemeente Dronten zich bij de armoedebestrijding niet blind moet staren op de cijfers. In de gemeentebegroting staat het aantal kinderen vermeld, dat opgroeit in een gezin dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen. Dit zegt volgens het raadslid helemaal niets.

Suzanne Stoop: „Het is misschien een beetje rolbevestigend, maar zo is het nu eenmaal: er zitten kinderen bij die gescheiden ouders hebben. Moeder heeft een bijstandsuitkering. Vader heeft werk, een nieuwe vriendin en een heel mooi huis. Zo’n kind ervaart meestal geen armoede, maar wordt wèl meegenomen in de statistieken.”

Buiten beeld

Anderzijds zijn er volgens de PvdA’er veel ouders die slecht betaald werk hebben en geen toeslagen krijgen: „De kinderen in zo’n gezin zijn volledig buiten beeld, maar groeien wel op in armoede.”

Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) antwoordde dat de cijfers verplicht moeten worden opgenomen in de gemeentebegroting: „Maar ik ben het volstrekt met u eens.” Het aantal kinderen in bijstandsgezinnen is dan ook niet leidend in het armoedebeleid van de gemeente.