Jeanette Schröder
Jeanette Schröder ©maartenheijenk.nl

Jeanette Schröder uit Dronten is kindercoach en kindertolk: „Je kind als spiegel”

Algemeen

DRONTEN - Jeanette Schröder heeft in Dronten een praktijk aan huis als kindercoach en kindertolk. DeDrontenaar.nl sprak haar op de livestylebeurs in De Meerpaal. „Ik wil jou als mooie persoon neerzetten”, glundert Jeanette, „Jij kunt zelf zó veel meer dan je denkt!”

Je bent kindercoach en kindertolk. Kun je uitleggen wat dat inhoudt?
Jeanette Schröder: „De kindercoach kent iedereen wel: je hebt een vraag over een kind en daar ga je mee naar een coach. Samen ga je oefeningen doen om het kind wat ‘sterker’ en in balans te krijgen. Je zoekt wat het beste bij het kind past en welke kwaliteiten meer aandacht mogen krijgen.”

En wat doet de kindertolk?
„Als kindertolk ga je met de ouders aan de slag. De ouder vertelt over het gedrag van het kind waar ze tegenaan lopen. Zij zeggen wat hen ráákt en dat probeer ik om te buigen. Want alles wat je bij je kind ziet, heeft met jou te maken. Samen met de ouder kijk ik naar wat er leeft en speelt bij de ouder. Wat ze zijn vergeten of waar willen ze liever niet naar terug? Als kind konden ze daar nog niet naartoe, omdat het nog te vers was, te heftig, te groots. Nu zijn ze volwassen en mògen ze er naar terug. Via de kindertolk kan jouw kind groeien door jouw groei.”

Kun je een voorbeeld noemen?
„Ik sprak een ouder die op jonge leeftijd op een vervelende manier in contact was gekomen met een man. Op 7-jarige leeftijd heeft die man iets heel onprettigs gedaan. Daardoor was het voor haar lastig om contact te maken met andere mannen. Dat speelde in haar achterhoofd altijd mee. Naar aanleiding van een kindertolk-gesprek kwamen we er achter dat niet zozeer het voorval belangrijk was, maar vooral wat haar vader er indertijd mee had gedaan.”

Wat had die vader dan gedaan?
„Voor haar vader was het altijd belangrijker geweest om naar die man te gaan die het gedaan had in plaats van te kijken naar: wat heeft het met jòu gedaan? Daar had ze eigenlijk haar hele leven last van. Door dat op z’n plek te zetten, door te weten waar dat gedrag vandaan kwam, kon ze er heel anders mee omgaan.”

Hoe ziet dat traject er uit?
„Bij de intake vertel je wanneer het is begonnen. Wat doet jouw kind en waar maak jij je zorgen over? Tijdens het tweede gesprek vertaal ik dat naar jou als ouder. Daarna krijg je adviezen of oefeningen.”

Wat levert dat in de praktijk op?
„Je leert hoe je de aanwijzingen van jouw kind kunt toepassen in jouw leven, in de opvoeding, in je relatie, in je werk. Dat leidt tot rust en een makkelijker contact met het kind.”

Hoe wordt iemand kindertolk?
„Ik ben peuterleidster en ik werk op een buitenschoolse opvang. Daar zag ik de kinderen en hoorde ik de ouders over hun kind vertellen. Ik herkende wat de ouders vertelden, maar ik keek er vaak anders tegenaan. Ik ging op zoek naar wat de connectie is tussen ouder en kind. Kinderen laten ons zien hoe ver we verwijderd zijn van onze eigen kern. Er was iemand die een kindertolk-opleiding had gedaan en die me erover vertelde. Ik merkte dat dit bij mij past. Ik kan nu een ouder de terugkoppeling laten maken: wat jij ziet in je kind, zegt misschien iets over jou. Ik sta nu dichter bij die ouders.”

Wie heeft er uiteindelijk het meeste baat bij: de ouder of het kind?
„Beiden. Een kind laat onbewust gedrag zien. Dat gedrag hóórt bij het kind. Als ouder loop je daar tegenaan en heb je er eigenlijk meer last van dan het kind. Het mooie van de combinatie van kindercoach en kindertolk is, dat ik zowel het kind als de ouder mag coachen.”

Levert dat voor jou zelf ook nog iets op?
„Ik wil het niet te groot aanzetten, maar eigenlijk wil ik de wereld ietsje mooier maken. Bewustwording van wat jouw gedrag doet voor de ander levert ook voor jou zelf iets op. Ik wil jou als mooie persoon neerzetten. Dus niet: dit ben ik nou eenmaal. Nee, jij kunt zelf zó veel meer dan je denkt!”