Het gebied voor de nieuwe natuur.
Het gebied voor de nieuwe natuur. Provincie Flevoland

De deur naar het project Nieuwe Natuur zit definitief op slot voor groep jonge agrariërs

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten is er niet uitgekomen met de groep ‘jonge’ agrariërs, die hadden willen meedoen aan het project ‘Nieuwe Natuur Oostkant Dronten’. Nadat de agrariërs dit voorjaar dreigden met juridische stappen, is er alleen nog contact geweest tussen de advocaten van beide partijen. „Wij betreuren de ontstane situatie”, schrijven B en W aan de gemeenteraad.

Het project nieuwe natuur wordt gesubsidieerd door de provincie Flevoland. Het betreft de herinrichting van 69 hectare bij de Stobbenweg en de Spijkweg. De gemeente Dronten werkt hierin samen met Staasbosbeheer en een aantal agrariërs.

De boot gemist

Vorig jaar bleek dat negen ‘jonge ondernemers’ zich gepasseerd voelden. „Ze hebben de boot gemist”, zei toenmalig wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie), die wel toegaf dat er communicatiefouten waren gemaakt. De wethouder kreeg veel kritiek uit de gemeenteraad en moest beloven dat hij met de agrariërs in gesprek zou gaan.

Die gesprekken hebben plaatsgevonden. Het negental kreeg te horen dat het bestaande project voor hen op slot zit, maar dat ze eventueel kunnen meedoen aan een nieuw project. Een deel van hen was daarin geïnteresseerd. Een ander deel dreigde met juridische stappen. Sinds augustus heeft de gemeente geen contact meer met hen gehad.

Boetekleed

B en W hebben de zaak nu afgesloten met een brief aan de gemeenteraad. Daarin trekt het college opnieuw het boetekleed aan over de start van het project, die misschien niet helemaal zorgvuldig is geweest.

Aan de andere kant wijst het gemeentebestuur erop dat tal van andere agrariërs wèl op tijd waren met plannen: „Het kan niet enkel ‘eenrichtingsverkeer’ vanuit de gemeente naar belangstellenden zijn.”

Geen weg terug

Volgens B en W is er inmiddels geen weg terug meer. Er is een overeenkomst ondertekend en er zijn verregaande afspraken gemaakt met de deelnemers. Het college zegt niet anders te kunnen dan het project onverminderd uitvoeren: „Het afbreken van de afspraken levert een te groot bestuurlijk en juridisch risico op.”

Heilco van der Beek, het afgelopen jaar de woordvoerder van de ‘jonge ondernemers’, laat desgevraagd weten pas na het weekeinde tijd te hebben om een reactie te geven.

Nieuwe natuur

‘Jonge ondernemers’

  • Erik Groevenstein
  • Heilco van der Beek
  • Niek Simmes
  • Rob van Maanen
  • Sander Boer
  • fam. Huisman
  • fam. Oordt
  • fam. Slootweg