Paul Gach (VVD)
Paul Gach (VVD) ©maartenheijenk.nl

Dronten wil géén nieuwe kavels voor bouwmarkten, tuincentra of andere grote winkels

Algemeen

DRONTEN - Als zich een tuincentrum meldt voor een kavel in Dronten, dan moet de gemeente ‘nee’ verkopen. Hetzelfde geldt voor bouwmarkten en detailhandelszaken met auto’s, boten, caravans, keukens en woninginrichting. Een poging van B en W om extra kavels beschikbaar te krijgen is weggestemd door VVD, Leefbaar Dronten en CDA.

Het leek donderdagavond in de gemeenteraad de omgekeerde wereld. De ‘linkse’ partijen pleitten vóór extra bewegingsvrijheid voor ondernemers, de ‘rechtse’ partijen onder leiding van de VVD stemden tegen.

Grote winkels

Het ging over de zogenaamde ‘perifere detailhandel’, ofwel de winkels die te groot zijn voor een winkelcentrum. Het beleid van de gemeente is om deze zaken te concentreren op Business Zone Delta.

Op dat bedrijventerrein rond de Rivierendreef is echter geen grond meer beschikbaar. Daarom wilden B en W perifere detalhandel ook mogelijk maken op de strook ernaast: langs de Dronterringweg op bedrijventerrein Poort van Dronten.

Concurrentie voor Suydersee

VVD, Leefbaar Dronten en CDA staken daar een stokje voor. Volgens Paul Gach (VVD) gaat dit ten koste van winkelcentrum Suydersee: „En de detailhandel heeft het toch al moeilijk.” Willemien Wever (CDA) voegde eraan toe dat op Business Zone Delta genoeg ruimte is.

Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) beweerde juist dat daar géén ruimte meer is. Er zijn weliswaar wat leegstaande panden en twee grote kavels, waaronder de kavel tegenover Tuinmeubelland, maar deze zijn niet in handen van de gemeente. „Wij kunnen dus een ondernemer niet helpen, alleen doorverwijzen.”

Met stomheid geslagen

Uitgerekend Suzanne Stoop (PvdA) toonde zich de warmste pleitbezorger voor bewegingsvrijheid van ondernemers. „Ik ben met stomheid geslagen. We zeggen als gemeente: Dronten geeft je de ruimte. Maar dat geldt niet voor de perifere detailhandel. De angst regeert. Ik vind dit een heel kortzichtig en dom besluit, dat heel beperkend werkt.”

Ze kreeg steun van Danieke van Baal (GroenLinks): „We zitten volgens mij allemaal te wachten op een tuincentrum. En als er morgen een tuincentrum aanklopt, dan zou ik het niet okay vinden als de gemeente zegt: fantastisch, maar we hebben even geen kavel.”

Wethouder Siepel stelde dat de deur op de Poort van Dronten in het plan van B en W echt niet wagenwijd open komt te staan voor detailhandel. Hij kon de fracties van VVD, Leefbaar Dronten en CDA niet overtuigen. Zij vormen gedrieën een meerderheid in de gemeenteraad en stemden tegen perifere detailhandel op de Poort van Dronten.