Bijeenkomst over Windplan Groen in Biddinghuizen.
Bijeenkomst over Windplan Groen in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Minister aan de tand gevoeld over stikstof-‘trucje’ van Windplan Groen: „Bizar en pervers”

Algemeen

DRONTEN - De Partij voor de Dieren gaat minister Carola Schouten aan de tand voelen over het ‘slimmigheidje’ van Windplan Groen. Fractievoorzitter Ester Ouwehand van de Tweede Kamerfractie noemt het ‘bizar en pervers’.

Windplan Groen heeft twee akkerbouwbedrijven opgekocht. Dit waren vroeger allebei pluimveehouderijen. Er zijn duizenden eenden naar die schuren overgebracht om de oude ammoniakrechten opnieuw te activeren. Als straks de bouw van het windmolenpark begint, worden die rechten weer ingeleverd als compensatie voor de stikstofuitstoot van de bouwwerkzaamheden.

Waanzin

„Waanzin”, roept fractievoorzitter Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren in Flevoland via Twitter over dit ‘trucje‘: „Nog méér stikstof en nog méér dierenleed.” Haar partij gaat hierover vragen stellen in Provinciale Staten.

Volgens Ouwehand speelt een windmolenboer onder één hoedje met eendenfokkers. „Schouten moet zorgen dat dit soort trucs niet kunnen!”, zegt zij via Twitter.

‘Energiecowboys’

Statenlid Marc van Rooij (50Plus) spreekt zich op Twitter ook uit over de stikstoftruc: „Het moet geen cashcow worden van een handje vol energiecowboys zoals het nu wederom lijkt te gaan gebeuren met Windplan Groen.”

Windplangroen