Voor Mariëlle van Haneghem breken de drukke weken aan.
Voor Mariëlle van Haneghem breken de drukke weken aan. ©maartenheijenk.nl

Mariëlle van Haneghem maakt surprises: „Mensen zien er soms huizenhoog tegenop”

Algemeen

DRONTEN - Een van de redenen waarom Mariëlle van Haneghem uit Dronten surprises voor anderen maakt is dat ze haar huis moeilijk vol kan zetten met creaties van papier-maché. De andere redenen zijn dat knutselen haar grote hobby is en dat ze ook nog eens veel mensen blij maakt met de surprises.

„De Sinterklaastijd zorgt nogal eens voor stress bij mensen”, weet ze. „Die zien huizenhoog op tegen het maken van een surprise en tja, je wilt ook niet met een beplakte schoenendoos aankomen.” Al een jaar of zeven maakt ze daarom, tegen een kleine vergoeding, de meest bijzondere creaties van papier-maché.

De keukentafel en de zolder staan begin november al vol met de nodige projecten. „Dat wordt een badkuip voor een man die vindt dat zijn vrouw wat tijd voor haarzelf moet nemen”, wijst Mariëlle aan. „Dat wordt een grote Rolex en daar staat een molshoop met een klein molletje te drogen. Die is bestemd voor iemand die altijd loopt te mopperen over de mollen in zijn tuin.” Tussendoor pakt ze nog even een gebraden kip ter hand om daar de grondverf op aan te brengen. De drukste tijd van het jaar begint voor haar weer. „Maar ik word hier rustig van.”

Marktplaats

Het begon met een vriend die dat geknutsel niet zag zitten. „Ik zei: dat doe ik wel even.” Dat lukte naar tevredenheid en een advertentie op Marktplaats zorgde daarna, tot haar grote verbazing, voor de eerste opdrachten.

In die begintijd was het laten maken van een surprise maken geen gemeengoed. „Ik was de eerste en daarom kreeg ik aandacht van de media.” De Coen en Sandershow, de Linda, RTL, er kwam van alles voorbij en daardoor weten de klanten haar steeds beter te vinden.

Vorig jaar maakte ze ongeveer veertig surprises, nu heeft ze er al twintig in de agenda staan. En dat terwijl ze weet dat de echte drukte nog moet komen. „Zodra de Sint in het land is gaan mensen lootjes trekken en begint de stress. Dan komen ze bij mij terecht.” De komende weken worden topdrukte, dat weet ze nu al. „Gedurende de rest van het jaar maak ik ook wel eens wat, maar dat haalt het niet bij de Sinterklaastijd.”

Piemel

Wat ze ziet kan ze maken. „Soms hebben mensen een duidelijk idee, soms denk ik mee. Ik zoek een plaatje op internet en ik begin gewoon.” Een krokodil, een boot, een lelijke eend, een racefiets, een wereldbol, een kastje vol kleding, een box met een baby, alles kan. Zoals het kunstwerk dat ze laatst namaakte. „Een grote piemel was dat, bijzonder ja…”

„Ik heb inmiddels ook een opdracht voor Ajax gedaan en vijftien grote voetbalshirts gemaakt. Als iemand nu weer om een voetbalshirt komt doe ik dat liever niet. Het is voor mij hobby en dan maak ik graag weer wat anders, wat nieuws.”

Tussen de 15 en 25 euro

Veel vraagt ze er niet voor. Tussen de vijftien en vijfentwintig euro is gemiddeld de prijs. „Het ligt er aan hoe groot het is, hoeveel ik aan materiaal kwijt ben. Ik heb een keer een veiligheidsschoen voor een bedrijf gemaakt waar mijn vrouw in paste. Tja, dan kost het meer.”

Omdat het hobby is houdt het accepteren van nieuwe opdrachten een keer op. „Maar nee zeggen vind ik wel moeilijk hoor.” Dus knutselt ze tussen de bedrijven door vrijwel continu. „Als mijn dochter even ligt te slapen, de weekenden, altijd.”

Mariëlle van Haneghem doet het vooral voor de reacties van de mensen. „Het is mooi als je hoort dat een jongetje de grote vliegende dinosaurus nog jaren in zijn slaapkamer heeft hangen. Mensen zijn er vaak heel blij mee en dat geeft mij waardering.”

Themakisten

In de zomer heeft ze het er minder druk mee. Ook dan wil ze haar creatieve dadendrang kwijt. Nu maakt ze themakisten voor kinderfeestjes, die ze verhuurt. „Piraten, ridders, kabouters, dat soort thema’s. Zolang ik het maar met mijn handen kan maken. Voor een gedicht moet je niet bij mij zijn!”

Wie meer wil weten vindt informatie op www.confettikids.nl.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 9 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 9 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 10 uur geleden