Een gezamenlijke repetitie van Orchestre Partout en Amor Musae in Swifterbant.
Een gezamenlijke repetitie van Orchestre Partout en Amor Musae in Swifterbant.

Vluchtelingenorkest geeft concert samen met Amor Musae: „Gezellige clash van culturen”

Cultuur

DRONTEN - Een orkest van zeven vluchtelingen uit alle windstreken van de wereld geeft op zondag 8 december een concert in De Meerpaal. Tijdens dit optreden staat Orchestre Partout, zoals het orkest heet, samen met brassband Amor Musae uit Swifterbant op het podium. Een bijzondere combinatie, weet ook muzikaal leider Ted van Leeuwen. „Het is zo ontzettend leuk. Tijdens de repetities is er van beide kanten groot enthousiasme en nieuwsgierigheid naar elkaar. Er is veel openheid en er ontstaat mooie muziek.”

Juist dat oer-Hollandse gemixt met de invloeden van verre culturen maakt het concert bijzonder. „Het is de combinatie van mensen die geworteld zijn in een gemeenschap en mensen die juist helemaal ontworteld zijn en in het AZC in Dronten zijn beland. Breng het samen en er ontstaat een gezellige clash van culturen. Je merkt dat de muziek verbindt.”

Vanaf januari geeft Van Leeuwen les op het AZC aan de Vossemeerdijk en al langer werkt hij in Amsterdam en Heerhugowaard met vluchtelingen. De Haarlemmer kwam per toeval in Dronten terecht. „Je merkt dat er in de randstad veel gebeurt, dat er al veel te doen is, ook voor vluchtelingen. Daarom ging ik op zoek naar een plek buiten die randstad om daar ook de lessen aan te bieden. Dan kijk je rond. Het moet voor mij nog te bereizen zijn en ik zocht een wat groter AZC. Zo ben ik in Dronten terecht gekomen.”

Woestijn

Hij geeft er beginnelingen en meer gevorderden les en bereidt nu met zeven meer gelouterde musici het concert voor. Hoewel, er zit ook een vrouw uit Libië bij die nauwelijks ervaring heeft. Die heeft zo’n prachtige stem! Als ze zingt hoor je de woestijn voorbij komen.”

Met een slagwerker uit Angola, een zangeres uit de Oekraïne, een Koerdische sazspeler, een Syriër op de oed, een bassist uit Guinee en een zanger uit Iran vormt het een gemêleerd gezelschap.

Soms is het moeilijk

„Soms is exotische muziek voor ons moeilijk. Aan Eritrese liederen is voor ons bijvoorbeeld geen touw vast te knopen. Het orkest volgt de zanger en het is voor westerse oren totaal niet te volgen waar die allemaal heen gaat. In de Arabische muziek vind je weer muzieknoten, die wij niet kennen. Wij hebben de hele en halve tonen en in de Arabische muziek zit daar nog wat tussen. Als je er niet aan gewend bent denk je: het is vals. Maar nee dus.”

Zodra het musiceren samen begint verstaan de orkestleden elkaar. „De Koerd spreekt twee woorden Nederlands en twee woorden Engels. Gek genoeg spreekt hij wel wat Russisch dus praten doen we dan via de Oekraïense. En als ze met z’n allen muziek maken klinkt het prachtig, dan begrijpen ze elkaar.”

Buikdansen

Op zondag 8 december is er in De Meerpaal van alles te doen rondom het concert. Vanaf half drie zijn de deuren op. Er is een buikdanseres die met kinderen aan de slag gaat, er is een workshop Midden-Oosters dansen en er zijn kleine podia met optredens. Deze activiteiten vinden in de hal plaats.

De middag wordt afgesloten met een concert van ongeveer veertig minuten in de grote zaal. Dan is het resultaat van de samenwerking tussen Orchestre Partout en Amor Musae te horen. „De samenwerking met De Meerpaal is fantastisch en het wordt een hele leuke middag. Er zijn nog kaartjes.”

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 6 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 6 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 7 uur geleden