Siert Jan Lap (CDA)
Siert Jan Lap (CDA) © Eelco Lindhout

Lidl in Dronten-west gaat door; bezorgdheid over supermarkten Swifterbant en Biddinghuizen blijft

Algemeen

DRONTEN - De fractie van het CDA is bang dat de komst van de Lidl naar Dronten-west ertoe leidt dat één van de twee supermarkten in Swifterbant bezwijkt en op den duur misschien ook de Lidl in Biddinghuizen. „Dat is puur speculatief”, reageerde wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie), „Daar doet dit college niet aan mee.”

Voor het CDA zijn de zorgen over Swifterbant aanleiding om nog eens goed na te denken of de Lidl in Dronten-west wenselijk is. Ook GroenLinks en de PvdA hebben hun bedenkingen.

Licht op groen

Leefbaar Dronten, VVD, D66 en SP zijn echter onomwonden vóór de wijziging van het bestemmingsplan, evenals hoogstwaarschijnlijk de ChristenUnie. Dat betekent dat de gemeenteraad eind november definitief het licht op groen zet voor de Lidl.

Dat groene licht is een opluchting voor projectontwikkelaar Dick Verhoeven. Hij herinnerde de raad vanavond aan de gemaakte afspraken: „Ik heb het gemeentebestuur van Dronten altijd als betrouwbaar gezien: ja is ja en nee is nee.”

Ten koste van Swifterbant

Paul Vermast hield zijn twijfels: „Op zich past de Lidl prima in Dronten-west en gunnen wij de inwoners de Lidl. Maar niet ten koste van Swifterbant.” Hij vond Siert Jan Lap (CDA) aan zijn zijde: „Wij moeten ook kijken naar het algemeen belang en dat gaat verder dan Dronten-west. We lopen het risico dat we andere winkels verliezen.”

Volgens Cees Hermus (Leefbaar Dronten) is dat geen verantwoordelijkheid van de gemeente: „Het is een uitdaging voor de ondernemers om hun eigen winkel en de aantrekkelijkheid daarvan te verbeteren.”

Inwoners van Swifterbant

Paul Gach (VVD) wees ook naar de inwoners van Swifterbant. Uit onderzoek is gebleken dat 41% van hen de supermarktinkopen buiten het eigen dorp doet, bijvoorbeeld bij de Lidl in Biddinghuizen, Lelystad of Emmeloord.

„Als de inwoners van Swifterbant blijkbaar niet tevreden zijn met het huidige winkelaanbod, dan is er misschien maar plaats voor één full-service supermarkt in Swifterbant. Dat is de keuze die de klant maakt en dat hou je niet tegen.”

Zwakke winkelstructuur

Rob van der Schans (D66) was het daarmee eens: „Het probleem is niet de komst van de Lidl naar Dronten-west, het probleem is de zwakke winkelstructuur van Swifterbant. Daar zijn twee vergelijkbare supermarkten die elkaar beconcurreren en elkaar niet aanvullen, zoals de Lidl en Albert Heijn dat wel kunnen doen.”

Michel Degenhardt (ChristenUnie) erkende dat de nieuwe supermarkt mogelijk leidt tot een verstoring in Swifterbant: „Maar de Lidl is dan hooguit de druppel die de emmer doet overlopen.”

Boeteclausules

Roelf Raterink wilde graag van het college weten wat de financiële consequenties zijn als de raad alsnog nee zegt tegen de Lidl. Volgens wethouder Siepel zijn die er niet als dat puur op ruimtelijke motieven gebeurt.

„Maar als het gebeurt op basis van andere motieven, dan moeten we zien hoe de benadeelde er mee omgaat.” Uitspraken daarover wilde Siepel niet doen: „Dat is speculeren.”

Foutief geïnformeerd

Los van de wijziging van het bestemmingsplan speelde vanavond ook de procedure. GroenLinks en PvdA menen nooit in de gelegenheid te zijn gesteld om zich uit te spreken over de economische wenselijkheid van de Lidl.

Volgens Paul Vermast is de raad daarover door het college steeds aan het lijntje gehouden. Hij stelde zelfs dat de wethouders de raad foutief geïnformeerd hebben. Van dat laatste wilde wethouder Siepel niets weten.

Dossier Lidl

DeDrontenaar.nl

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 3 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 4 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 4 uur geleden