Minister Carola Schouten (rechts)
Minister Carola Schouten (rechts) Rijksoverheid

Minister Schouten: Er is niks mis met tijdelijke eendenhouderijen van Windplan Groen

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Minister Carola Schouten van landbouw stelt dat het ‘trucje’ van Windplan Groen om onder de stikstofregels uit te komen aan alle wettelijke eisen voldoet. De minister schrijft dit in antwoord op kamervragen van Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren).

De windkoepel heeft 20.000 eenden geplaatst bij bedrijven in Dronten en Biddinghuizen. Daarmee zijn de stikstofrechten van deze twee voormalige veehouderijen opnieuw geactiveerd. Deze rechten worden bij het begin van de bouw van het windpark weer ingeleverd en daarmee voldoen deze bouwwerkzaamheden aan de stikstofregels.

Hun goed recht

Wassenberg vindt dit ‘een bizarre en onwenselijke constructie’. De minister antwoordt dat de vergunning aan alle wettelijke eisen voldoet en keurig op tijd is aangevraagd: „Boeren kunnen bij reguliere bedrijfsvoering gebruik maken van hun vergunde ruimte, dat is hun goed recht.”

„De initiatiefnemer heeft gebruik gemaakt van deze juridische mogelijkheid om zoveel mogelijk zekerheid te verkrijgen”, vindt Carola Schouten. Ze stelt dat de stikstofuitstoot straks permanent omlaag gaat en acht het onwaarschijnlijk dat deze handelwijze op grote schaal is toegepast.

Windplangroen

DeDrontenaar.nl

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 17 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 18 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 18 uur geleden