Schepen negeren rood licht op Drontermeer: ,,Levensgevaarlijke situaties”

Algemeen

DRONTEN - Het is meerdere keren voorgekomen dat schepen zijn doorgevaren bij dubbel rood licht bij de in aanbouw zijnde Reevesluis in het Drontermeer. ,,Dit is levensgevaarlijk en heeft al bijna tot een ongeluk geleid”, meldt het programma IJsseldelta, ,,Gelukkig is het door alertheid niet zover gekomen.”

Sinds eind oktober kan de scheepvaart de Reevesluis alleen nog op vastgestelde tijdstippen passeren. ,,Op deze manier kan de aannemer veilig werken aan de bouw van de spuisluis van de Reevesluis”, aldus het projectteam, waarin Rijk, provincies, gemeenten, Rijkswaterstaat en waterschappen samenwerken.

Erg geschrokken

IJsseldelta meldt erg te zijn geschrokken dat schepen de rode seinen negeren. Men wijst op de veiligheid van de medewerkers die er aan het werk zijn, op het gevaar dat schepen tegen elkaar varen en op de mogelijkheid dat doorvaren soms niet mogelijk is door te snelle stroming.

,,Wij zijn momenteel definitieve maatregelingen aan het onderzoeken, omdat in de praktijk blijkt dat de verkeersregels overtreden worden”, waarschuwt projectmanager René Waardenburg, ,,Bij de Reevesluis hangen extra waarschuwingsborden en een camera. Ook wordt er actief gehandhaafd. Naast dat het negeren van het sein levensgevaarlijk is, riskeren schepen ook een hoge boete.”