Een aantal mannelijke mantelzorgers tijdens de middag in De Meerpaal.
Een aantal mannelijke mantelzorgers tijdens de middag in De Meerpaal. ©maartenheijenk.nl

Mantelzorgers vinden steun bij elkaar: „Je kunt even de dagelijkse dingen van je afzetten”

Algemeen

DRONTEN - „Het geeft steun”, zegt Hennie Schoonderwoerd uit Dronten over de Dag Mantelzorg, „Ik vind het fijn om deze dag eindelijk een keer te kunnen meemaken. Dat is er de afgelopen jaren nooit van gekomen. Je kunt even de dagelijkse dingen van je afzetten. En je merkt dat je niet de enige bent.”

Het is voor Schoonderwoerd de eerste keer dat hij in De Meerpaal aanwezig is bij deze speciale dag. Hij vindt het terecht dat er aandacht is voor de mantelzorgers, want hij heeft de indruk dat de maatschappij steeds meer steunt op de oudere generatie in de rol als zorgverlener: „Dat is een probleem dat niet zo één-twee-drie opgelost kan worden, want de jongeren werken allemaal. En dat probleem wordt alleen maar groter nu de potjes kleiner worden.”

Twee uurtjes in de week

Dat er weinig middelen zijn, merkt hij aan de hulp voor zijn dochter, die MS heeft. Als alleenstaande moeder met twee jonge kinderen moet zij het doen met twee uurtjes huishoudelijke hulp in de week. Dat is volgens pa lang niet genoeg: „Sterker nog: ik vind het eigenlijk schandalig. Bovendien maakt de hulp zich er vaak makkelijk van af. De honden lusten er geen brood van… Daar moet veel meer aandacht aan besteed worden.”

Samen met zijn vrouw schiet Hennie te hulp waar mogelijk. Zijn echtgenote helpt met de was en het huishoudelijke werk: „En ik ben de chauffeur van de familie.”

Zorgen

Veel zorgen hebben ze ook over hun autistische kleinzoon, die op dit moment in de crisisopvang zit. „Hij heeft twee jaar bij ons gewoond. Dat heeft behoorlijk wat impact gehad”, blikt Schoonderwoerd terug. Vijf jaar heeft hij gestreden om zijn kleinzoon op het speciaal onderwijs te krijgen: „Voor het voortgezet onderwijs is dat eindelijk gelukt, maar de afgelopen periode is geen pretje geweest.”