Dennenbomen op het stationsplein.
Dennenbomen op het stationsplein. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | In Dronten staan de kerstbomen ‘t hele jaar

Algemeen

Als je iets over bomen wilt schrijven in deze tijd van het jaar kan je eigenlijk niet om kerstbomen heen. Veel mensen hebben hem al staan en na Sinterklaas worden ook de grote kerstbomen in de winkelcentra van de gemeente Dronten opgezet. 

Meestal gebruiken we bomen van de boomsoort sparren als kerstboom. Vaak wordt de Servische spar gebruikt. Maar onder de kerstboom zingen we ‘O Dennenboom’, dus laten we het dit keer eens over die dennenbomen hebben.

Op het Koning Willem-Alexanderplein staat een hele rij dennen. Het mooie aan dennen is dat ze het hele jaar groen blijven. Zo heeft het plein ook in de winter iets te bieden.

Mijnbouw

Dichtbij, op de zandgronden van de Veluwe, zijn aan het begin van de twintigste eeuw heel veel dennen geplant. Volgens de verhalen werd in de mijnen veel hout van dennen gebruikt omdat dat kraakt voordat het breekt. Mijnwerkers konden dus nog vluchten als ze het hout hoorden kraken. Maar toen de dennenbomen in Nederland eindelijk groot genoeg waren om het hout te oogsten, hadden we geen mijnbouw meer. Daarom hebben we nog altijd heel veel dennenbossen.

Jammer genoeg zie je niet meer zo veel naaldbomen aangeplant worden. Maar de kerst-dennenbomen voor het station in Dronten mogen wel mooi het hele jaar blijven staan.

Jaco Houweling

Vragen of opmerkingen

Een boompje opzetten

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 5 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 6 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 6 uur geleden