Minister Carola Schouten
Minister Carola Schouten Rijksoverheid

Minister kan niets doen om risico op vogelgriep eendenhouderij Windplan Groen te voorkomen

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren is bang dat er bij de tijdelijke eendenhouderij van Windplan Groen een extra groot risico is op vogelgriep. Minister Carola Schouten antwoordt dat ze er weinig aan kan doen: „De betreffende pluimveehouder heeft binnen de grenzen van verleende vergunningen zijn feitelijk gerealiseerde en vergunde stalcapaciteit benut.”

Al eerder stelde de Partij voor de Dieren kamervragen over het ‘trucje’ van Windplan Groen om aan de stikstofregels te voldoen. De minister antwoordde toen dat de handelwijze van de windkoepel aan alle wettelijke eisen voldoet.

Veluwemeer

In nieuwe vragen heeft Ester Ouwehand erop gewezen dat de kans op vogelgriep groter is vlakbij open water, zoals in dit geval het Veluwemeer. Ze herinnert eraan dat een eigenaar van een bedrijf aan dezelfde straat na preventieve ruimingen in 2014 en 2016 besloot om zijn eendenhouderij bij Biddinghuizen te beëindigen.

De minister antwoordt dat ze niet op de hoogte is van de beslissingen van alle individuele pluimveehouders. Wel zegt ze de vogelgriepproblematiek te kennen. „De kans dat eenden besmet worden met vogelgriep is groter bij eenden die buiten lopen dan bij eenden die binnen worden gehuisvest”, schrijft Schouten daarover.

Stikstofrechten

Zoals bekend heeft de windkoepel 20.000 eenden geplaatst bij bedrijven in Dronten en Biddinghuizen. Daarmee zijn de stikstofrechten van deze twee voormalige veehouderijen opnieuw geactiveerd. Deze rechten worden bij het begin van de bouw van het windpark weer ingeleverd en daarmee voldoen deze bouwwerkzaamheden aan de stikstofregels.

„Hoe gaat u deze truc beëindigen en vergelijkbare trucs in de toekomst voorkomen?”, vroeg Ouwehand opnieuw. Carola Schouten verwijst kortheidshalve naar haar antwoord op de eerder gestelde Kamervragen.

Windplangroen

DeDrontenaar.nl