Gemeente en OFW ondertekenen de afspraken voor 2020.
Gemeente en OFW ondertekenen de afspraken voor 2020. ©maartenheijenk.nl

OFW: „Wachttijden lopen op dus we mòeten nieuwe woningen bouwen, dat kan niet anders”

Algemeen

DRONTEN - Oost Flevoland Woondiensten (OFW) heeft voor het jaar 2020 voor ’t eerst sinds lange tijd weer nieuwbouw in de planning. „De wachttijden lopen op dus we mòeten nieuwe woningen toevoegen, dat kan niet anders”, zegt directeur Truus Sweringa.

Eén van de redenen waarom er de afgelopen jaren weinig is gebouwd, zijn de hoge heffingen die OFW moet afdragen aan het Rijk. Alhoewel er nu weer ruimte is voor nieuwbouw, voert OFW samen met collega-corporaties nog steeds actie om die heffingen afgeschaft te krijgen.

Een ander aspect dat het lastig maakt om over te gaan tot nieuwbouw is volgens Sweringa de ‘enorm snel stijgende bouwkosten’. Daar staat tegenover dat OFW geen last heeft van het stikstofprobleem: „Wij kunnen gewoon doorbouwen.”

Ontzettend blij

Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) is ‘ontzettend blij’ met de nieuwbouwplannen van OFW. Voor 2020 zijn er drie projecten: 24 woningen in Het Palet, 30 huurwoningen in het MFC Swifterbant en 54 appartementen aan de Lijzijde.

OFW heeft met de gemeente afgesproken dat er de komende vijf jaar 250 nieuwe woningen of wooneenheden worden gebouwd. Voor de wat langere termijn gaat het daarbij om appartementen boven de praktijkschool aan het stationsplein, nieuwbouw rond het centrum en ‘hofjes voor doelgroepen’.