Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Afvalplannen van B en W halen ongeschonden de finish: 19% verhoging, nog maar 100 kg gratis

Gemeente

DRONTEN - Voorstellen van de VVD en de PvdA om niet met stoom en kokend water een nieuw beleid voor inzameling van afval vast te stellen, zijn vanavond door een meerderheid van de gemeenteraad verworpen. Het betekent dat het voorstel van B en W is aangenomen. De tariefsverhoging van 19% gaat dus door, evenals de verlaging van de hoeveelheid gratis grofvuil van 300 naar 100 kilogram per jaar.

Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) had al in februari een analyse van zijn afvalbeleid aangekondigd. VVD, PvdA, GroenLinks en CDA geven hem daarom niet de schoonheidsprijs, nu hij pas twaalf dagen voor de jaarwisseling zijn nieuwe beleid voor 2020 voorlegt aan de raad. „Het is twee voor twaalf”, zegt Danieke van Baal (GroenLinks).

Geen nieuw beleid

De wethouder is het daar niet mee eens. Volgens hem verandert er helemaal niet zoveel en is de tariefsverhoging conform het bestaande beleid. De enige verschuiving is in zijn ogen dat de inwoners wat meer gaan betalen voor hun grofvuil: „Verder zit er geen nieuw beleid in.”

Verschillende fracties vrezen dat de hogere tarieven voor de milieustraat gaan leiden tot meer afvaldumpingen. Ook daar is de wethouder het niet mee eens: „Wij geloven in de goedheid van onze inwoners.”

Siepel stelt dat Dronten het helemaal niet zo gek doet als het gaat om dumpingen en het plaatsen van afval naast de ondergrondse containers: „Het is maar een kleine groep die daar op ongepaste wijze mee omgaat.”

Debacle van ondergrondse

Suzanne Stoop (PvdA) is de meest fervente tegenstander van de plannen van het college. Zij meent dat het potje voor de afvalinzameling leeg is als gevolg van ’het debacle met die ondergrondse afvalcontainers van vorig jaar’.

Volgens mevrouw Stoop heeft de wethouder helemaal niets geleerd van ‘die vreselijke blunder’: „Nu de pot leeg is, komt de rekening bij de inwoners te liggen. U moet uw huiswerk echt opnieuw doen, dat zijn wij verplicht aan onze inwoners.”

De PvdA wil de tarieven voor 2020 alleen indexeren. De eenmansfractie neemt het voor lief dat de bedragen dan volgend jaar wellicht extra sterk omhoog gaan. Het voorstel van mevrouw Stoop wordt echter alleen gesteund door SP en VVD en dat is veel te weinig voor een meerderheid.

Zorgvuldiger afwegen

De VVD stelt voor om vooralsnog de 300 gratis kilo’s in stand te houden: „Want wij zijn geen voorstander van het bestraffen van goed gedrag.”

VVD’er Paul Gach geeft het college de suggestie om het komende jaar beter om zich heen te kijken, zodat er voor het jaar daarop een zorgvuldiger afweging kan worden gemaakt. Ook dit voorstel krijgt onvoldoende steun.

Schuiven met tarieven

SP en CDA willen schuiven met de tarieven. De SP stelt voor om het algemene tarief verder te verhogen en de milieustraat goedkoop te houden, het CDA kiest voor het tegenovergestelde. Het plan van de SP wordt door geen enkele andere partij gesteund. Bij de stemming van het CDA-plan is het spannender, maar ook dit idee wordt door een meerderheid van de raad verworpen.

Uiteindelijk haalt de wethouder ongeschonden de finish. Alleen de drie raadsleden van PvdA en SP zijn tegen de door B en W voorgestelde tariefsverhogingen.

Behoorlijke puinhoop

Alhoewel Suzanne Stoop tegen de nieuwe tarieven stemt, toont ze wel enig mededogen voor de wethouder: „Want u trof natuurlijk een behoorlijke puinhoop aan op dit dossier.”

Afvalstoffenheffing