Willemien Wever (CDA)
Willemien Wever (CDA) ©maartenheijenk.nl

Veehouderijen in de knel door ‘getreuzel’ van gemeente Dronten: „Smachten om duidelijkheid”

Algemeen

DRONTEN - Tal van veehouders komen volgens Willemien Wever (CDA) in de knel doordat de gemeente Dronten maar niet opschiet met haar bestemmingsplan buitengebied. „Er zijn ondernemers die al vijf jaar in onzekerheid verkeren en die smachten om duidelijkheid”, aldus het CDA-raadslid.

Wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) antwoordde dat de gemeente druk bezig is met de voorbereidingen voor het bestemmingsplan. Eén en ander is echter vertraagd door de stikstofuitspraak van de Raad van State.

De wethouder vertelde dat de zaak inmiddels met landbouworganisatie LTO is besproken. De gemeenteraad krijgt kort na de jaarwisseling nieuwe informatie.

Urgentie

Het probleem is volgens het CDA dat er 140 veehouderijen in Flevoland zijn die wel een zogenaamde ‘PAS-melding’ hebben maar geen vergunning: „Is het college zich bewust dat bedrijven die in bestemmingsplan buitengebied nog steeds niet de bestemming veehouderij hebben, door onder andere de stikstofmaatregel mogelijk een onherstelbaar risico hebben op hun status van veehouderijbedrijf?”

„De urgentie is genoegzaam bekend”, antwoordde de wethouder.