Hajia samen met haar vader Abdellah Zaki.
Hajia samen met haar vader Abdellah Zaki. NTR

Schilderij Bloemenmarkt in Amsterdam Museum: „Van Gogh, Rembrandt en nu ook Zaki…”

Swifterbant

SWIFTERBANT - De NTR zendt zondagmiddag (NPO 2, 16:25 uur) de 'ontknoping' uit van de documentaire over de zoektocht van Hajia Zaki naar de geschiedenis van haar vader: Abdellah Zaki uit Swifterbant. Vanaf maandag wordt het schilderij ‘Bloemenmarkt’ van Zaki toegevoegd aan een expositie in het Amsterdam Museum.

Werk van Abdellah Zaki was dit najaar te zien in De Meerpaal in Dronten. In Amsterdam maakt zijn schilderij onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Opslaan als… Hoe verzamel je de stad?’. Deze expositie geeft een inkijk in de gevarieerde collectie van ruim 100.000 objecten die stuk voor stuk een verhaal vertellen over de stad Amsterdam en haar bewoners.

Bloemenmarkt

Hajia Zaki heeft het werk ‘Bloemenmarkt’ van haar vader Abdellah Zaki aangedragen. Zij vindt dat het verhaal van de Marokkaanse arbeidsmigratie en hoe immigranten de stad Amsterdam ervaarden belangrijk is om te vertellen.

Abdellah Zaki (1936-2017) ging in Casablanca naar de kunstacademie en maakte onder andere werk over politieke gebeurtenissen. In 1961 vertrok hij naar Nederland waar hij werkte als fabrieksarbeider, terwijl hij in zijn vrije tijd bleef schilderen.

Swifterbant

Met zijn gezin woonde hij in Swifterbant, maar Abdellah ging vaak naar Amsterdam. In de jaren zeventig schilderde hij de Bloemenmarkt aan de Singel. Zijn dochter Hajia bekommerde zich om de kunstwerken van haar vader en komt zo de belofte die ze aan hem deed na.

„Een prachtig schilderij”, zegt Hajia over het tentoongestelde schilderij van haar vader. Ze is trots dat het schilderij in het museum te zien is: „Van Gogh, Rembrandt en nu ook Zaki…”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 14 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 14 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 15 uur geleden