Afbeelding
Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De Uilenboom achter het hospice in Dronten

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Zo, de oliebollen zijn weer op, de kerstboom opgeruimd en het gewone leventje weer begonnen. Alles is weer gewoon, en één van die gewone zaken in Dronten zijn de laatste jaren de uilen in het centrum. 

‘s Zomers zitten de uilen in een boom naast het gemeentehuis, aan de Schans. Deze bomen zijn in de winter kaal en dus gaan de uilen op zoek naar een boom waar ze nog beschut kunnen zitten. Soms zitten ze aan De Zuid in een grote boom die dichtbegroeid is met klimop. Maar meestal zitten de uilen ‘s winters in de ceder achter het hospice.

Ransuilen

De uilen zijn ransuilen, te herkennen aan de pluimpjes op hun kop. In de winter zoeken ze elkaar op en leven dan in groepen. De afgelopen week zaten er soms wel twaalf in de ceder.

De ceder is een naaldboom die ook in de winter groen blijft. De ceder op de foto staat schuin achter het kerkgebouw Open Hof. Heel toepasselijk omdat de ceder de meestgenoemde boom is in de bijbel. Het hout van een ceder is heel duurzaam en ruikt lekker. Het werd en wordt veel gebruikt, onder andere voor muziekinstrumenten.

Als u nu gaat kijken naar de boom en de uilen kijk dan even rustig omhoog en loop weer verder, verstoor de uilen niet.

Informatie

Een boompje opzetten

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 6 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 6 uur geleden